Speelschema dinsdag 19 oktober

2 min. leestijd
Katwijk, the Netherlands – April 27, 2021: Dutch attention sign warning for prohibited access due to asbestos.

Poolse premier in Straatsburg

Het is weer Straatsburg week; oftewel het Europees Parlement vergadert een week lang in de Franse stad. En dat wil het Parlement het liefst met een aansprekende gast of een debat dat ergens over gaat. Deze keer komt de Poolse premier Morawiecki naar Straatsburg om te debatteren over de rechtsstaat in zijn land.

Nederland zet de toon, vanwege de kritiek die premier Rutte heeft geuit op de Poolse omgang met de rechtsstaat. En het bleef niet bij kritiek alleen: Rutte verzocht de Europese Commissie om maatregelen te nemen en het coronaherstelplan van Polen, ter waarde van op 36 miljard euro, niet goed te keuren. Dat is de Polen in het verkeerde keelgat geschoten. “Nederland is wel het laatste land dat iets over Polen mag zeggen”, zo sprak een woordvoerder van de regering vandaag, met verwijzing naar de Nederlandse constructies om belasting te ontwijken.

Meer geld

In een ander debat wil het Europees Parlement vandaag meer geld voor de begroting. De politici willen 2,7 miljard euro meer voor onderzoek (het Horizon programma), gezondheid, klimaat en humanitaire hulp. Als een meerderheid voor stemt, dan beginnen de onderhandelingen met de lidstaten. Het bedrag kan dan nog anders uitvallen. De stemming is woensdag en de uitslag wordt donderdag bekend.

Asbest

En dan is er nog een aanbeveling. Er ligt een rapport op tafel om de zogenoemde grenswaarden bij het werken met asbest aan te scherpen. Bovendien wordt opgeroepen om te komen tot een wereldwijd verbod op asbest. De productie en verkoop van asbest is in de Europese Unie sinds 2005 verboden. Het is een oproep van het Europees Parlement, de Europese Commissie moet er daarna mee aan de slag.

Reces

Vanwege het reces, ofwel de herfstvakantie, zijn er deze week geen vergaderingen in de Eerste en Tweede Kamer. Demissionair minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken blijft in Luxemburg. Hij vergaderde gisteren met de collega’s voor Buitenlandse Zaken over wereldproblematiek. Vandaag praat hij met de ministers voor Europese Zaken onder meer over het jaarlijkse rapport over de toestand van de rechtsstaat in alle lidstaten en over de conferentie waarin Europese burgers aangeven wat ze willen met de toekomst van Europa.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie