Speelschema | Digitale euro, grensoverschrijdend gedrag en transport

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De minister van Financiën Steven van Weyenberg spreekt met de Tweede Kamer over de digitale euro. Verder blijkt grensoverschrijdend gedrag niet ongewoon in het Europees Parlement, zo blijkt uit een petitie. En tot slot zitten de transportministers vandaag samen in het Brusselse Egmontpaleis.

Digitale euro

Minister van Financiën Steven van Weyenberg gaat volgende week weer naar Brussel waar hij samenzit met zijn EU-collega’s. Vandaag gaat hij alvast in gesprek met de Tweede Kamer over die bijeenkomst. Daarbij zal het onder meer gaan over de digitale euro, de inflatie en het concurrentievermogen van de Europese Unie.

Minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge (CDA) gaat dan weer in gesprek met de Tweede Kamer over nieuwe EU-regels om de democratie te beschermen. Het gaat onder meer over een voorstel voor meer duidelijkheid over het werk van lobbyisten die het in de EU opnemen voor niet-EU-landen.

Grensoverschrijdend gedrag

Pesten, machtsmisbruik of seksueel wangedrag. Volgens een enquête van MeTooEP, die eerder deze maand uitkwam, zou grensoverschrijdend gedrag schering en inslag zijn in het Europees Parlement. De helft van de deelnemers gaf aan meermaals in aanraking te zijn gekomen met grensoverschrijdend gedrag.

Vandaag stemmen Europarlementariërs voor de eerste keer over een nieuwe interne regel, die orde op zaken moet stellen. De herziening focust op trainingen die grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer moeten tegengaan. 

Transport

Tot slot zitten vandaag de transportministers samen in het Brusselse Egmontpaleis voor een informele bijeenkomst. De ministers zullen het hebben over groener transport en de verbinding tussen Europese steden met de fiets en de trein. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie