Speelschema: digitale euro, eurolanden en handel

De euro in de hoofdrol vandaag. Financiënministers van de eurolanden vergaderen in Brussel. Koningin Máxima spreekt op een conferentie over de digitale euro. En in Den Haag: klimaatzorgen over een Europees handelsverdrag.

2 min. leestijd

Vandaag en morgen vergaderen de Financiënministers van de Europese lidstaten. De eerste ronde is alleen voor de landen die met de euro betalen, morgen zijn alle 27 ministers welkom. Sigrid Kaag is er vandaag bij, maar mist de tweede dag: ze is dan bij de Klimaattop in Egypte. Op de agenda staat vandaag onder andere: de begrotingen die de landen in oktober hebben opgestuurd naar de Europese Commissie. De Commissie kijkt elk jaar of de landen zich aan de begrotingsregels houden die ze met elkaar hebben afgesproken. De nieuwe Financiënminister van Italië zal, zoals gebruikelijk bij een nieuwe regering, de prioriteiten van zijn kersverse kabinet delen.

Digitale euro

Een stevige afvaardiging uit de eurolanden is vandaag aanwezig op een conferentie over de digitale euro. In de schaduw van de Financiënvergadering vindt hoog overleg plaats over de digitale euro die de Europese Centrale Bank ontwikkelt. Centrale vraag: hoe kunnen we beleid en regels maken voor de nieuwe munt? Koningin Máxima is virtueel aanwezig en houdt een toespraak in haar functie als pleitbezorger van inclusieve financiering voor de Verenigde Naties. Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, is ook present. Verder: vier Eurocommissarissen, Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe en Financiënministers Chrstian Lindner (Duitsland) en Nadia Calviño (Spanje).

Braziliaanse activisten over Europese handel

Milieuactivisten uit Brazilië komen vandaag in Den Haag hun zorgen delen over een Europees handelsverdrag. Tweede Kamerlid Eva Akerboom (PvdD) heeft ze uitgenodigd voor een sessie in het parlement. Het gaat om het EU-Mercosurverdrag, een handelsafspraak tussen de Europese lidstaten en Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay. In 2019 werden de landen het eens dat het verdrag er moest komen, maar de onderhandelingen erover lopen nog steeds. Milieuorganisaties zoals Greenpeace hebben hun reserves bij de afspraken. Gevreesd wordt dat het vooral de handel in landbouwgif, soja voor veevoer en vlees stimuleert: niet goed voor klimaat en natuur.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie