Speelschema | De campagne barst los en fout besteed EU-geld

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Brussel ligt er uitgestorven bij een maand voor de verkiezingen. Er zijn dan ook heel wat campagne-evenementen waarvoor de Europarlementariërs in eigen land de handen uit de mouwen steken. Verder presenteert de Europese Rekenkamer vandaag zijn onderzoek over hoe lang het duurt om fout bestede EU-gelden terug te krijgen.

Campagne, campagne, campagne

Europarlementariërs Bas Eickhout en Mohammed Chahim van GroenLinks/PvdA trappen vandaag de campagnedag af. Van 12.00 tot 14.00 uur organiseren ze een bijeenkomst over de Green Industrial Deal in Den Haag. Het afgelopen jaar kwamen er steeds meer paniekkreten van de Europese industrie die de Brusselse klimaatplannen niet meer zou kunnen bijbenen. Een Green Industrial Deal moet de volgende Europese Commissie handvaten geven om klimaat en industrie naast elkaar te laten bestaan. 

BBB-lijsttrekker gaat dan weer naar Deventer. Daar zal hij spreken tijdens de jaarlijkse Schaepmanrede. Herman Schaepman was de eerste priester die lid van de Tweede Kamer werd. Thema van de toespraak: nabuurschap, subsidiariteit en realistisch rentmeesterschap in Europa.

Tot slot ben je in Brussel om 19:30 uur welkom bij cultuurhuis de Buren voor een debat over de democratische waakhonden van de EU. Journalist van het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow The Money Simon Van Dorpe, onderzoeker verbonden aan de lobbywaakhond Corporate Europe Observatory Bram Vranken, Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (Volt) en kandidaat-Europarlementariër Peter Verlinden van de Vlaamse partij CD&V gaan met elkaar in discussie.

Fout besteed EU-geld

Heel wat Europees geld komt fout terecht. Voor de EU-uitgaven, in totaal goed voor 196 miljard euro vorig jaar, steeg het foutenpercentage naar 4,2 procent. Ofwel: 8,2 miljard euro aan EU-geld werd vorig jaar fout besteed. In 2021 ging het nog om 3 procent.

Vergissen is menselijk, zolang de fout weer rechtgezet wordt. Maar slaagt de Europese Commissie er ook in om fout besteed EU-geld terug te krijgen? De Europese Rekenkamer deed onderzoek en presenteert vandaag de bevindingen. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie