Speelschema: Dag van Europa en Straatsburg

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het is een speciale dag vandaag in de Europese Unie: 9 mei, de dag van Europa. Overal is er wel iets te doen, van festivals tot lezingen, maar ook in het Europees Parlement is het druk.

Het begon allemaal 73 jaar geleden, op 9 mei 1950. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman hield een achteraf gezien historische toespraak. Hij pleitte voor een samenwerking tussen Frankrijk en Duitsland op het gebied van kolen en staal. Het werd de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), het begin van de Europese Unie. Een economische samenwerking tussen twee aartsvijanden met als doel de vrede te bewaren.

Niks te doen?

Voor wie toevallig vrij heeft, of zijn baas kon overtuigen van het belang van deze dag van Europa, is er genoeg te doen.

Zo wordt er in het Huis van Europa in Den Haag stil gestaan bij het 30-jarig jubileum van de interne markt. In Hilversum klinkt ter ere van 9 mei muziek in de straten. Daar vindt het Festival van Europa plaats.

Voor wie vooral stil wil staan bij het feit dat ondanks de EU oorlog niet van het continent verdwenen is, kan in Amsterdam naar evenement over de Russische invasie van Oekraïne.

In Maastricht viert de pro-Europese partij Volt de dag met een mars en een paneldiscussie, terwijl in dezelfde stad later op de avond de zogeheten ‘Schuman-lezing’ plaatsvindt. Een Frans-Duitse schrijver en filmmaker heeft het daar over populisme en extreme beelden.

Straatsburg

Je zou denken dat het Europees Parlement feestviert vandaag. Ze hebben hun baan immers te danken aan de speech van Schuman een paar decennia terug. Maar helaas, werk aan de winkel en dus zitten ze weer in Straatsburg.

Op de agenda: een heleboel onderwerpen, maar vooral moeten er een behoorlijk aantal financiële jaarverslagen goedgekeurd worden.

Het Europees Parlement kijkt dan naar wat bijvoorbeeld de Europese grens- en kustwacht Frontex gekost heeft of hoeveel er nu uitgegeven is aan de Europese Rekenkamer. Aan de reacties van Europarlementariërs kunnen we straks zien wat ze eigenlijk van die organisaties vinden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie