Speelschema | Chinezen, groene labels en op zoek naar Wopke

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het voltallige Europees Parlement debatteert en stemt vandaag weer in het Franse Straatsburg (morgen zit de vierdaagse Straatsburgse sessie erop). Europarlementariër Tom Berendsen (CDA) komt met een alarmerend rapport over de Chinezen. Verder willen Europarlementariërs af van valse milieuclaims op producten. En… dat is lang geleden: waar is Wopke Hoekstra?

Kijk uit voor de Chinezen!

Europarlementariër Tom Berendsen (CDA) komt vandaag met een verontrustend rapport. De Chinezen hebben steeds meer toegang tot Europese havens. Het land hoopt zo zijn dominantie in het buitenland versterken en die van zijn geopolitieke vijanden te ondermijnen.

Het rapport roept op tot een strategie om buitenlandse invloed in havens zo veel mogelijk te beperken. Vandaag stemt het voltallige Europees Parlement hierover.

Te groen om waar te zijn

‘Gemaakt uit 100 procent gerecycleerd materiaal’ op je nieuwe schoenen, ‘100 procent CO2-neutraal’ op een tros bananen. Te groen om waar te zijn? Helaas vaak wel: soms gaat het om onjuiste informatie, dan weer blijken certificeerders (die de labels toekennen) betaald te worden door bedrijven, of de labels blijken verouderd (en dus gebaseerd op veel minder strenge milieu-eisen). Kortom: de etiketten zijn vaak onbetrouwbaar.

Vandaag stemt het voltallige Europees Parlement over een Europese wet (een ‘richtlijn’) die valse milieuclaims moet verbieden en de labels zelf moet verbeteren.

Waar is Wopke?

En over milieuclaims gesproken, waar is de Eurocommissaris voor Klimaat? Wopke Hoekstra is in het Zwitserse Davos, waar het jaarlijkse Wereld Economisch Forum (WEF) plaatsvindt. Een invloedrijk forum. Topmannen van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici, intellectuelen en journalisten komen er bij elkaar om in een informele setting met elkaar in gesprek te gaan over de grote sociale en economische problemen van deze tijd.

Vandaag spreekt Hoekstra onder meer met Maria Susana Muhamed, minister voor Milieu en Duurzame ontwikkeling in Colombia en met de Belg Stefan Decraene, bestuursvoorzitter van de Rabobank.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie