Het wordt een drukke dag vandaag. Europarlementariërs en hun entourages zijn gisteren in groten getale naar Straatsburg afgereisd. Vandaag wordt er gestemd, gedebatteerd en ook een beetje gedemonstreerd.
China en EU
Vanavond staat de relatie tussen de EU en China op de agenda. Europarlementariërs gaan met elkaar in gesprek over hoe de EU die relatie nu aan moet pakken. Aan de ene kant zijn de EU en China concurrenten en staan ze soms lijnrecht tegenover elkaar. Aan de andere kant zijn ze afhankelijk van elkaar. China is bijvoorbeeld afhankelijk van Europese technologie zoals microchips, en de EU heeft vooral Chinese grondstoffen nodig.
CDA-Europarlementariër Tom Berendsen wil in ieder geval een duidelijke strategie. “China en de EU zijn en blijven belangrijke handelspartners, maar partners zijn, betekent een mate van gelijkwaardigheid. Wij stellen onze markt open voor China, maar andersom gebeurt dit niet.” Berendsen vindt dat de EU minder naïef moet zijn.
Ook Bert-Jan Ruissen (SGP) heeft een mening. Hij vindt dat het te veel om geld draait en er te weinig aandacht is voor de mensenrechten en democratie in China. Ruissen vindt dat de EU meer ‘koopman’ dan ‘dominee’ is. “Mensenrechten zoals vrijheid van geloof en meningsuiting gelden voor ieder mens. Europa moet daarvoor opkomen, ook als we daarvoor de goedkope import uit China moeten verminderen.”
Wanneer mag je baas je bellen?
Er wordt ook gepraat over het recht om onbereikbaar te zijn. PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius wil dat werknemers, zonder gevolgen voor hun baan, de telefoon niet op hoeven te nemen als hun baas belt.
“Iedereen moet het recht hebben om zich af te kunnen sluiten van zijn werk”, zegt ze. Het Europees Parlement praat er vandaag over.
FNV in Straatsburg
Het is niet het enige waar Jongerius zich vandaag druk over maakt. Haar vertrouwde vakbond FNV is zowel in Straatsburg als in Brussel om te demonstreren. De demonstratie is bedoeld om de EU te waarschuwen tegen bezuinigingen.
“De politiek moet laten zien dat ze geleerd heeft van de vorige crisis en niet weer in een bezuinigingsreflex schiet. Wat we nodig hebben, is een sterk en sociaal Europa dat de rechten van werknemers verstevigt, investeert in publieke voorzieningen en de sociale dialoog beschermt”, zegt Jongerius.
Geoblocking
Dan is er ook nog een stemming over een rapport over geoblocking. Op dit moment worden diensten, websites of films geblokkeerd als je niet in het juiste land bent. Denk bijvoorbeeld aan shows van de Britse BBC, die soms alleen maar online te bekijken zijn als je fysiek in het Verenigd Koninkrijk bent.
CDA-Europarlementariër Toine Manders wil ervan af. “Geoblocking is in alle gevallen onwenselijk, omdat het de interne markt met vrij verkeer van personen, goederen en diensten ondermijnt. Wel moeten we uiteraard met extra zorg en ondersteuning naar de sectoren kijken die mogelijk lijden onder het opgeven van geoblocking, zoals de audiovisuele sector.”