Speelschema | Azmani op de Canarische Eilanden, Europese democratie en SGP in Groningen

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

3 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Malik Azmani (VVD) is op de Canarische Eilanden, dat steeds verder overspoeld wordt door bootvluchtelingen. Verder zijn de Europese ministers van Algemene Zaken vandaag in Brussel. Zij praten over de uitbreiding van de EU. Tot slot voert de SGP campagne in Oost-Groningen.

Migratie

Europarlementariër Malik Azmani (VVD) is vandaag op de Canarische Eilanden voor een werkbezoek. Hij spreekt er vandaag met de Spaanse autoriteiten en hulporganisaties, zoals het Rode Kruis, over de groeiende toestroom aan migranten. Azmani wil graag weten “wat de EU kan doen om de situatie te verhelpen en te voorkomen”, schrijft hij op Facebook.

Sinds kort maken steeds meer migranten in kleine bootjes de levensgevaarlijke oversteek vanuit Senegal of Mauritanië naar de Spaanse eilanden. “Vaak zien wij de schrijnende beelden uit Ter Apel. Maar het migratieprobleem begint zodra migranten op de boot stappen richting Europa”, stelt Azmani daarover.  “Alleen door samen te werken in Europa, kunnen we de asielinstroom naar Nederland verlagen.”

In het Europees Parlement was recent een nipte meerderheid voor nieuwe migratieregels. Azmani wil graag horen en zien hoe er lokaal naar deze nieuwe plannen gekeken wordt. Volgens de woordvoerder van Azmani is het “ontzettend belangrijk te leren van het bezoek zodat de regels zo goed mogelijk geïmplementeerd kunnen worden.”

Uitbreidingsfeest

Terug naar de binnengrenzen van de Europese Unie. Woensdag is het twintig jaar geleden dat die werd uitgebreid met tien nieuwe leden, waaronder Polen en Hongarije. De verjaardag van deze EU-uitbreiding is hét grote thema van de informele ministerbijeenkomst van vandaag in Brussel.

Want hoewel de originele drijfveren voor de uitbreiding  “meer vrede, stabiliteit, en economische ontwikkeling in een verenigd Europa” waren, heeft het ook tot problemen geleid. Zowel Hongarije als Polen kregen het aan de stok met de Europese Commissie. De landen respecteerden namelijk de democratische waarden niet, die de EU voorstaat.

De ministers van Algemene Zaken zullen met de tien leden praten over hoe dit proces door hen ervaren is, vooral op het gebied van de rechtsstaat. Ook zullen ze spreken over hoe de rechtsstaat in de EU in de toekomst beter gehandhaafd kan worden.

Europese verkiezingen

Ook de campagne voor de Europese verkiezingen van juni komt steeds meer op stoom. Vanavond houdt de SGP een verkiezingsbijeenkomst in Oostwold, ten oosten van de stad Groningen. Het thema is “boer en energietransitie”. De avond begint met een gezamenlijke barbecue. Daarna zal er inhoudelijk gesproken worden. Ook lijsttrekker Bert-Jan Ruissen en kandidaat Jan Hartog zullen aanwezig zijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie