Soepelere regels voor genetische modificatie landbouwgewassen

Het moet makkelijker worden om gebruik te maken van genetisch gemodificeerde gewassen. Nieuwe wetgeving van de Europese Commissie versoepelt de oude regels.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese Commissie wil soepelere regels voor genetisch gemodificeerde gewassen. Via genoomtechnieken, waarbij het DNA van planten aangepast wordt, kunnen gewassen sneller resistent gemaakt worden tegen ziektes dan via de gebruikelijke wijze. In Brussel hing jarenlang een stigma op het genetisch modificeren van planten. Na oproepen vanuit de landbouwsector komt daar nu verandering in.

Kruisbestuiving

Al eeuwen lang selecteert men planten op bepaalde eigenschappen. Dat kan gaan over de grootte van hun fruit, de temperatuur waarin ze kunnen groeien, maar ook hun resistentie tegen ziektes. Door planten die het op één van die gebieden goed doen met elkaar te bestuiven, wordt er een sterkere variant gemaakt. Dat proces duurt echter lang. Er zijn soms meerdere generaties van planten nodig voor het effect echt zichtbaar wordt.

Voordelen

Dat moet dus sneller, vindt de Europese Commissie. Door bepaalde genoomtechnieken toe te staan, moeten Europese boeren beter kunnen concurreren met die in Amerika en de rest van de wereld. In veel landen was het al toegestaan om gewassen genetisch te modificeren.

Volgens de Commissie kunnen boeren profiteren van de nieuwe wetgeving. Het wordt zo makkelijker om gewassen en plantsoorten te vinden die passen bij het klimaat waarin boeren werken. Ook hebben ze meer keuze uit planten die bestand zijn tegen bepaalde ziektes. Het gebruik van gif of kunstmest kan daardoor ook afnemen. Dat kan goed zijn voor Nederlandse boeren. Door stikstofmaatregelen mogen boeren immers minder stikstof gebruiken.

Voor de consument levert het volgens de Commissie vooral meer keuze op. Boeren kunnen beter selecteren op voedingswaarde of stoffen die allergieën veroorzaken. Consumenten krijgen dus op hun beurt die keuze in de supermarkten.

Genetisch modificeren

Niet alle technieken zijn echter toegestaan door de voorgestelde Europese wetgeving. Zo mag men enkel gebruikmaken van technieken waarin er geen DNA van andere plantsoorten in een gewas geïntroduceerd worden. Het enige DNA dat men mag gebruiken, moet dus van dezelfde soort zijn.

Al een tijdje bezig

Boeren en Europarlementariërs van de Europese christendemocraten (EVP) wachten al langer op deze wetgeving. Tijdens gesprekken over de omstreden natuurherstelwet zou Eurocommissaris Frans Timmermans volgens Esther de Lange (CDA) nog gedreigd hebben de wet over genoomtechnieken terug te trekken als het EVP niet akkoord ging.

De nieuwe wetgeving moet nu door het Europees Parlement en de EU-landen besproken worden. Als beide instituten een mening gevormd hebben, starten de onderhandelingen.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.