Slovenië, het nieuwe zorgenkind in het Oosten

2 min. leestijd

Eerst verzette het Hongarije van President Orbán zich tegen de inmenging van de Europese Unie. Toen kwam Polen in aanvaring met de EU door hervormingen van de Poolse rechterlijke macht. En nu lijkt ook Slovenië steeds verder af te wijken van de Europese idealen rond democratie, persvrijheid en rechtsstaat.
Reden voor een debat (dat hier te volgen is) in het Europees Parlement waar ook de Nederlandse afgevaardigden zich afvragen: hoe is het gesteld met Slovenië?

Copycat

Hoewel Slovenië momenteel het Europees voorzitterschap in handen heeft, houdt de toenemende ontkenning van de Europese rechtsstaat aan, net als in Hongarije en Polen. Dat premier Jansa, in de aanloop naar het debat van vandaag, na lang dralen eindelijk twee tijdelijke aanklagers heeft aangesteld bij het Europees Openbaar Ministerie, zet volgens Thijs Reuten (PvdA) geen zoden aan de dijk.

Reuten vreest dat de Sloveense democratie in het geding is: “Jansa is hard op weg om het voorbeeld van zijn inspirator Viktor Orbán te volgen. We mogen met Slovenië niet dezelfde fouten maken als met Polen en Hongarije. We moeten op tijd ingrijpen waar dat nodig is.”

Onderzoekscommissie

Medio oktober is een speciale onderzoekscommissie, onder leiding van Sophie in ‘t Veld (D66) naar Slovenië gereisd. De delegatie uitte toen al haar zorgen over het grote wantrouwen tegenover de overheidsinstellingen en de vergaande polarisatie in het land.
In ‘t Veld kan overigens niet deelnemen aan het debat in Straatsburg. Ze zit, dubbel gevaccineerd en zonder verschijnselen, in quarantaine na een positieve corona-test.