SGP-verkiezingsprogramma: ‘EU moet terug naar de kern’

Een christelijk geluid is amper nog te horen in de EU en teveel verantwoordelijkheden komen op de bordjes in Brussel te liggen. Dat bepleit de SGP in haar concept-verkiezingsprogramma. De partij wil een EU dat terug gaat naar de kern.

2 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Europa moet terug naar de kern. Dat bepleit de Staatskundig Gereformeerde Partij (SGP) in haar concept-verkiezingsprogramma. De partij, met aan het hoofd Europarlementariër Bert-Jan Ruissen, moet dit jaar op eigen kracht een zetel in het Europees Parlement zien te winnen – de vorige verkiezingen deelde de SGP nog een lijst met de ChristenUnie – en daarom zet de SGP hard in op een christelijk geluid dat volgens partijvoorzitter Dick van Meeuwen steeds minder te horen is.

De bijbel ligt aan de basis van het SGP-verkiezingsprogramma. Zo wil de partij niet dat de Europese Unie wetgeving over de legalisering van abortus afdwingt, ieder leven is immers door God geschapen en moet beschermd worden. En ook de aarde is door God gemaakt, is in het programma te lezen, en dus moet de EU als rentmeester dienen.

Terug naar de kern

De Europese Unie voert een te breed en seculair beleid, gelooft de SGP. De partij ziet een diepgaande politieke integratie plaatsvinden binnen de EU. Geen slechte observatie, de afgelopen jaren wordt er steeds meer gepraat over een gezamenlijk buitenlands beleid en speculeren Brusselse politici zelfs al over een Europese minister van Defensie. Dat gaat de SGP allemaal te snel. De partij wil dat de EU zich beperkt tot samenwerking bij grensoverschrijdende kwesties zoals handel, migratie en vervuiling. Terug naar de kern dus.

En in het verlengde daarvan ligt de regeldruk. Ondernemers en boeren hebben te maken met Europese regels over productkwaliteit, vervuiling en arbeidsomstandigheden. Hoewel die nodig zijn maakt de overvloed aan regels het moeilijk voor ondernemers. De SGP wil voor elke nieuwe regel ten minste een andere regel schrappen. Daarnaast moeten ondernemers gesteund worden door makkelijker aanspraak te maken op Europees geld.

Rentmeesterschap

Groen is goed, betoogt de SGP in het hoofdstuk over duurzaamheid. Het terugdringen van de uitstoot van schadelijke broeikasgassen is dan ook van groot belang. De SGP wil betere keuzes maken als het op de energievoorziening aankomt. Minder gebruik van fossiele brandstoffen en juist meer inzetten op kernenergie.

En ook de vervuiling van de aarde is een probleem. Wat de SGP betreft komt er een btw-vrijstelling op tweedehandsproducten en reparaties en wordt de vernietiging en het gratis retourneren van kleding verboden.

Op 10 februari krijgen SGP-leden nog de kans over het verkiezingsprogramma te stemmen. Pas daarna is het definitief.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie