SGP oppert een makkelijker vertrek uit de eurozone

De SGP vindt dat vertrek uit de eurozone makkelijker moet worden voor economisch sterke landen. De partij was al nooit enthousiast over de euro, maar is in die mening gesterkt door de Europese coronaschulden, vertelt Europarlementariër Bert-Jan Ruissen.

3 min. leestijd

Het is een idee dat vaker terugkomt bij de SGP: de euro is niet voor de eeuwigheid. Op een bijeenkomst over de houdbaarheid van de euro benadrukt Ruissen dat de SGP ‘van meet af aan tegen de euro was’. Die houding is niet veranderd. 

Sterker nog: volgens de SGP is er met het Europese herstelfonds een “gigantische schuldenberg gecreëerd, die nu als een molensteen om onze nek hangt”. De houdbaarheid van de euro werd deze week besproken op een bijeenkomst in Putten (hier terug te zien).

Oplossing van de SGP

Als landen nu bij de eurozone komen, “kunnen ze er nooit meer uit”, dat zou volgens de SGP anders moeten. De partij is niet voor het ‘rücksichtlos’ terugtrekken uit de euro, maar vindt dat er wel over gepraat moet worden. “Terugvallen op een eigen munt is geen sinecure, maar het is niet onmogelijk” zegt Bert-Jan Ruissen.

Ruissen draagt een oplossing aan: een ‘flexibele monetaire unie’, waarbij eigen verantwoordelijkheid per lidstaat centraal staat. Sinds het ECB-bestuur door Mario Draghi (nu Italiaans premier) is de euro volgens de Europarlementariër van een ‘vangnet’ naar een ‘hangmat’ gegaan. Dat leidt tot problematische schulden, vindt hij.

Landen kunnen prima bij de Europese Unie horen zonder euro, vindt Ruissen, en de herinvoering van een eigen munt zou ook bespreekbaar moeten worden. De mogelijkheid dwingt volgens de SGP’er bovendien inzet af bij economisch ‘zwakke’ landen: het besef dat Nederland uit de euro zou kúnnen stappen, zou al aanzetten tot extra inzet.

Het andere SGP

Om goed samen te kunnen werken op financieel gebied in de Europese Unie, moeten begrotingsregels duidelijk zijn en beter worden nageleefd, vindt de SGP. Een belangrijk onderdeel daarvan, is het streng zijn met het andere SGP: het Stabiliteits- en Groeipact. Dat pact bestaat uit begrotingsafspraken tussen eurolanden, gericht op het sterk houden van de munt. Zo is bijvoorbeeld vastgelegd dat landen niet meer dan drie procent begrotingstekort mogen hebben. Tijdens de coronacrisis werd de handhaving van die regels even op pauze gezet.

De Nederlandse inzet gaat een andere richting op dan de Staatkundig Gereformeerde Partij. Samen met de Spaanse collega’s presenteerde Financiënminister Kaag (D66) onlangs het plan om het begrotingspact om te vormen. De regels kunnen beter per land worden vastgesteld, vindt het Nederlandse kabinet. Landen die vanwege hoge schulden nu jaarlijks vijf procent van hun te hoge schuld af moeten lossen, halen dat vaak niet. Die norm kan dan ook beter versoepeld worden, stellen de twee landen voor. Wel belangrijk: de landspecifieke regels moeten strenger worden gehandhaafd.

Coronaschulden

Het Coronaherstelfonds, dat de SGP zorgen baart, behelst 750 miljard euro. Dat geld heeft de Europese Commissie geleend op de kapitaalmarkt, om lidstaten te kunnen ondersteunen in het opvangen van financiële klappen tijdens de pandemie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie