Nederland en Spanje werken samen aan ‘ideeën’ over het Stabiliteits- en Groeipact, vertelt minister Sigrid Kaag vandaag tijdens een Kamerdebat over de komende Financiënraad in Brussel. Die Nederlands-Spaanse visie wordt komende maandag gepubliceerd.
‘Verbazing alom’
Hoe kan dat nou, ‘Spanje zit toch heel anders in de wedstrijd?’, aldus Kamerlid Tony van Dijck (PVV). ‘Uw verbazing zal alom gedeeld worden’, reageert Kaag. Maar er zijn best gedeelde belangen tussen de landen, meent de minister. Naast de gezamenlijke energie-toekomst die Rutte gisteren in Madrid schetste, blijken de landen ook op financieel gebied samen te kunnen werken. In het ‘non-paper’ dat maandag gedeeld wordt, staan ideeën over de Europese begrotingsregels, de bankenunie en de kapitaalmarktunie.
Weinig schot in begrotingsregels
Met de Europese onderhandelingen over die begrotingsregels wil het de laatste tijd niet zo vlotten, deelt Kaag mede. Dat komt voornamelijk door de oorlog in Oekraïne: de aandacht is elders. Jammer, aldus de minister, want juist die regels zijn belangrijk om beleid te kunnen maken voor de toekomst.
Ook de laatste stap in de voltooiing van de Europese Bankenunie is nog niet snel gezet, al ‘onderneemt de Europese Commissie een dappere poging’, aldus Kaag. De bankenunie is in 2012 opgezet, als antwoord op de financiële crisis. Dat verbond bestaat nu al uit een samenwerking tussen Europese en nationale centrale banken, en een gezamenlijke aanpak van banken die in problemen verkeren. De derde stap, die al een tijd op zich laat wachten, is een Europees depositoverzekeringsstelsel: een systeem dat geld van klanten veilig stelt voor als een bank in de problemen komt.
Geen nieuwe EU-schulden
Iets wat volgens Kaag ook niet aan de orde is: nieuwe EU-schulden. De oorlog leidt hier en daar tot begrotingstekorten in Europa, maar die moeten wat het Nederlandse kabinet betreft worden opgelost met geld dat al in de EU-begroting zit.
Het Europees coronaherstelfonds bleef grotendeels onbesproken tijdens het debat: met een nipte meerderheid wist de Tweede Kamer afgelopen dinsdag een debat aan te vragen over de Nederlandse plannen voor het fonds. Er staat een technische briefing klaar over het onderwerp, de Kamerleden hoeven die alleen nog maar aan te vragen, aldus Kaag.