De zes PVV-Europarlementariërs sluiten zich aan bij de nieuwe fractie ‘Patriotten voor Europa’ (PvE). PVV-leider Geert Wilders kondigde het zondag al aan, maar sinds maandag is het officieel. Op een drukbezochte persconferentie in het Europees Parlement zat Sebastiaan Stöteler, die tijdens de verkiezingen nog lijsttrekker was, vooraan in de zaal, naast de top van de nieuwe fractie van Hongaarse premier Viktor Orbán. Hij is immers benoemd tot vicevoorzitter van de op twee na grootste fractie in het Parlement. Een belangrijke plek.
De Patriotten zijn een veel betere optie dan de vorige fractie waar de PVV bij zat, Identiteit & Democratie (ID), vindt Stöteler. ID werd altijd buitengesloten door andere fracties in het Europees Parlement. Die andere fracties wilden niet samenwerken met radicaal-rechts. Het zogenaamde cordon sanitaire. En zelfs lobbybedrijven en ngo’s nodigden de ID-fractie niet uit op evenementen. ID-Europarlementariërs zouden andere fracties afschrikken. Maar dat gaat deze keer anders zijn, denkt Stöteler. “Deze fractie is veel groter en we hebben meer nationaliteiten”, legt hij uit. Zo komt niemand dus meer om ze heen, is de veronderstelling.
De club van Orbán
De fractie bestaat uit radicaal-rechtse nationale partijen met een eurokritische blik. “Europese burgers willen drie dingen: vrede, orde en ontwikkeling”, zei Orbán de dag dat hij zijn fractie lanceerde. “Nu krijgen ze oorlog, migratie en stagnatie van de Brusselse elite”, vervolgde hij. Hij heeft steun voor zijn boodschap weten te vinden uit heel Europa. De PVV uit Nederland dus, maar ook Rassemblement National uit Frankrijk, de partij van Marine Le Pen, en partijen als het Italiaanse Lega, het Portugese Chega, het Belgische Vlaams Belang en het Spaanse Vox.
Om een eigen fractie op te richten zijn er minimaal 23 zetels nodig met vertegenwoordigers uit 7 landen. Dat is Orbán, op twee weken tijd, dus gelukt. De partij van Le Pen krijgt een speciaal plekje binnen de fractie. Jordan Bardella, die in Frankrijk nog hoopte op het premierschap namens RN, wordt voorzitter van de Patriotten.
De standpunten
Maar wat wil de nieuwe fractie precies? Er is nog geen officiële website, noch een manifest. Maar duidelijk is dat de Patriotten voor Europa (PvE) minder Europa willen, meer macht naar de EU-landen dus en vooral ook minder migratie. Dat past bij de standpunten van de Nederlandse leden van de fractie, de PVV. Waar de PVV eerder nog een Nexit wilde, een vertrek van Nederland uit de EU, willen ze nu vooral de EU van binnenuit veranderen. Ten gunste dus van de lidstaten. Ook op migratie komt de PVV goed overeen met de standpunten van de nieuwe fractie.
De standpunten over Oekraïne zijn wel anders. Hulp aan Oekraïne of sancties tegen Rusland vanwege de Russische invasie probeert Orbán steevast tegen te houden. Hij roept zelfs op tot het starten van vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne. Dat is tegen het zere been van de EU en Oekraïense president Zelensky. Die zijn van mening dat er geen vrede kan zijn zolang Rusland Oekraïens grondgebied bezet. Ook de PVV is het daarmee eens.
Stöteler herhaalde na de persconferentie het PVV-standpunt. “Wij blijven Oekraïne steunen zolang Rusland Oekraïens grondgebied bezet of beschiet”, zei hij. “Dat staat ook zo in het hoofdlijnenakkoord.” Duidelijk een ander standpunt dan dat van Orbán, de oprichter van de nieuwe fractie. Maar dat gaat niet voor problemen zorgen, denkt Stöteler. “Wij voelen ons vrij om te blijven doen wat we deden”, legt hij uit.
ID 2.0?
De nieuwe fractie betekent wel het einde van de ID-fractie zoals we die kenden. De meeste partijen zijn eruit vertrokken, zoals de PVV en het Franse RN van Le Pen. Ofwel gingen ze naar de conservatieve fractie ECR, waar de SGP bij zit, of naar de nieuwe fractie van Orbán, de PvE. Het speelveld lijkt dus weinig veranderd in het Europees Parlement. Ja, er zijn meer Europarlementariërs aan de rechterkant dan voorheen, maar ze zijn niet verenigd in één grote fractie. Dat leek tijdens de Europese verkiezingen nog het plan van de Italiaanse Georgia Meloni, wiens partij bij de ECR zit.