Schaatsers Tuitert en Kerstholt mogen eigen competitie starten van EU-rechter

De Internationale Schaats Unie (ISU) probeerde een nieuwe commerciële competitie tegen te houden. Maar dat mag niet van het Europese Hof van Justitie.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Na de FIFA en de UEFA, bijt nu ook de Internationale Schaatsunie (ISU) in het stof voor het Europees Hof van Luxemburg. In een zaak die doet denken aan de zaak over de Super League, krijgt ook de ISU te horen dat het geen concurrerende competities mag tegenhouden.

De Internationale Schaatsunie (ISU) is de enige internationale sportvereniging die erkend wordt door het Internationaal Olympisch Comité op het gebied van kunstschaatsen en snelschaatsen. Het reguleert, bestuurt en bevordert die sport wereldwijd.

Nieuwe schaatscompetitie

Al in 2011 was de ISU op de hoogte van de Icederby – een nieuwe commerciële schaatscompetitie waarbij schaatsers het tegen elkaar moeten opnemen op een kunstijsbaan van 220 meter. Er zouden vier schaatsers tegelijk starten waarvan enkel de eerste twee naar de volgende ronde doorgaan. Het concept zou aantrekkelijker zijn voor sportweddenschappen. 

De ISU hield de nieuwe competitie tegen. Volgens de eigen regels van de ISU moet een nieuwe competitie toestemming krijgen van de organisatie. Schaatsers die zonder toestemming toch deelnemen, riskeren een (tijdelijke) schorsing. 

Brief aan Vestager

De Nederlandse schaatsers Mark Tuitert en Niels Kerstholt, die aan een testevent van Icederby zouden deelnemen, baalden van de beslissing. Het tweetal schreef hierop een brief aan Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. Die oordeelde uiteindelijk dat de ISU zijn dominante marktpositie misbruikte. 

De ISU vond niet dat het de Europese concurrentieregels zou schenden en stapte naar het Europees Gerecht, die zaken behandelt tegen EU-instellingen. Daar kreeg de ISU ongelijk. De ISU ging in beroep waarop de zaak bij het Europees Hof van Justitie belandde, de hoogste gerechtelijke instelling van de EU. Daar krijgt de ISU nu opnieuw ongelijk. 

De Internationale Schaatsunie heeft geen verdere mogelijkheden om in beroep te gaan.

Hoe is het met de rechtsstaat & mensenrechten in landen van de Europese Unie en daarbuiten en wat zegt het Europese Hof? Met onze tweewekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie