Sanctionisten en conservatieven in Brussels Peil

2 min. leestijd

In dé wekelijkse Europa nieuwsbrief Brussels Peil blikt onze hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon) vooruit op de grote geopolitieke gebeurtenissen in Europa. Abonneren is gratis en kan ook via deze link. Al ruim 21.000 abonnees gingen u voor!

De duiven en haviken zijn vervangen door landen die vóór sancties zijn en landen die wat meer op de rem staan: De sanctionisten en de conservatieven. Polen is de aanvoerder van de sanctionisten. De regering in Warschau, waar premier Rutte deze week op bezoek gaat, komt vrijwel dagelijks met nieuwe sanctie-voorstellen.

De conservatieven komen uit Duitsland, Hongarije, maar ook Nederland staat niet bij elk voorstel te juichen. Ondertussen is Polen in rap tempo aan het veranderen. Niet alleen wordt het land overspoeld door vluchtelingen uit Oekraïne; langzaam groeit het besef dat ze de Europese Unie nodig hebben en zijn er eerste tekenen dat ze de verschillen van mening met Brussel willen oplossen. Het gaat dan vooral over de rechtsstaat.

Rutte op reis

Premier Rutte gaat deze week op reis langs de Baltische Staten, Polen en Turkije, maar hij heeft ook nauw contact met Italië. Tijdens de top van vorige week heeft de Nederlandse premier met zijn Italiaanse ambtgenoot Draghi afgesproken om de strijdbijl te begraven en elkaar meer te steunen. Ze willen afspraken maken over de aanpak van het klimaatprobleem, maar ook over hoe nu verder met de Europese begrotingsregels.

In dé wekelijkse Europa-nieuwsbrief Brussels Peil verder een verhaal van onze economische medewerker Marko Bos over peilingen die in diverse Europese landen zijn gehouden met als centrale vraag: mag Oekraïne lid worden van de Europese Unie?

En komende week hopen de regeringsleiders maatregelen te kunnen nemen zodat de energieprijzen gaan dalen. Wat zijn de mogelijkheden? En gaat het lukken om Europese afspraken te maken? Minister Jetten heeft al gezegd dat Nederland meer gas wil opslaan, maar in Brussel willen ze nog meer Europese afspraken maken. Voor de Spaanse premier Sanchez dringt daar op aan. De Europese top is donderdag en vrijdag. Op donderdag is de Amerikaanse president Biden ook in Brussel voor een NAVO-top.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie