Rotterdamse rellen in Europese kranten

2 min. leestijd

Alle ogen op Rotterdam

De Rotterdamse ‘orgie van geweld’, zoals burgemeester Aboutaleb de ongeregeldheden na demonstraties tegen het vuurwerkverbod en het coronabeleid beschreef, is ook over de landsgrenzen doorgedrongen. Vele Europese kranten, zoals onder andere in Vlaanderen, Wallonië, Frankrijk, Spanje en Italië, schreven over de gewonden die vielen en de ravage die werd aangericht.

Bron: het Belgische (Waalse) nieuwsblad Le Soir

Radeloosheid

In de Duitse Die Zeit analyseert de radeloosheid onder de Nederlanders na de afkondiging van nieuwe coronamaatregelen, nadat we daar in september vanaf dachten te zijn. Hebben we te vroeg gejuicht? De ongehoorzaamheid van cafés in Breda kwam ook nog voorbij als uiting van de onvrede met de hernieuwde maatregelen.

De foto’s en amateurvideo’s van de rellen in Rotterdam op vrijdagavond, maar ook de ongeregeldheden in Den Haag van zaterdagavond, zijn ook de Britse en Amerikaanse nieuwszenders niet ontgaan: het vuurwerk, de brandende fietsen en de vernieling aan politievoertuigen staat centraal in het ochtendnieuws.

Politieke dieren

De slepende kabinetsformatie in Nederland heeft volgens Politico ook te maken met de intensieve veeteelt. Nederland was lang trots deze sector, als 2e grootste exporteur ter wereld na de VS. Maar de uitstoot van fosfaten en stikstof die ermee gepaard gaat ligt boven de Europese normen en verlamt bouwprojecten. Nederland lijkt het eerste Europese land dat moeilijke keuzes moet gaan maken. Ook in België, Denemarken en Duitsland zullen keuzes moeten worden gemaakt, aldus Politico

Elk weekeinde geven wij u een bloemlezing van het Europese nieuws over Nederland: hoe kijkt de buitenlandse pers naar onze fietsende premier, Timmermans in Glasgow en de protesten tegen de nieuwe corona-maatregelen?

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie