Het Europees Parlement wil de steun aan Oekraïne voortzetten. Maar van alle Nederlandse partijen in het Europees Parlement stemde alleen de PVV niet in met een resolutie om Oekraïne te blijven steunen. De partij onthield zich. Niet omdat ze steun niet belangrijk vinden, maar omdat de resolutie op een aantal zaken volgens hen te ver ging. Het was de eerste inhoudelijke stemming van het nieuwe Europees Parlement, op een bijna symbolische dag. Precies 10 jaar geleden schoten door Rusland gesteunde separatisten vlucht MH17 uit de lucht, met 196 Nederlandse doden tot gevolg.
Onthouding
De zes PVV-Europarlementariërs hebben zich dus onthouden van stemming. Vorige week sprak fractievoorzitter Sebastiaan Stöteler nog met de pers. “We blijven Oekraïne steunen zolang Rusland Oekraïens grondgebied bezet of beschiet”, zei hij toen. “Dat staat zo in het hoofdlijnakkoord.” De onthouding van stemming deze woensdag verandert daar niets aan, verduidelijkt de fractie na de stemming.
De PVV is het in principe eens met de resolutie en wil ook financiële en militaire steun aan Oekraïne blijven leveren. Maar sommige onderdelen van de resolutie gaan voor de PVV’ers te ver. Zo wil het Parlement ook bepalen hoeveel steun er naar Oekraïne gaat, minimaal 0,25 procent van het bruto binnenlands product. Daarnaast roept de resolutie op tot het leveren van “militaire steun in welke vorm dan ook”. En dat gaat de PVV te ver. “Hiermee gaat het Europees Parlement wat ons betreft zijn boekje te buiten”, zegt de PVV. Steun aan Oekraïne blijft een nationale aangelegenheid, vinden ze.
‘Vredesmissies’
Ook veroordeelt de resolutie de ‘vredesmissies’ van Orbán naar Oekraïne, Rusland en China. Hongarije nam deze maand het EU-voorzitterschap over van België en nog geen drie dagen erna riep hij in Kiev op tot het starten van vredesonderhandelingen. En dat terwijl de EU juist uit wil stralen dat het Oekraïne zo lang als nodig zal steunen. Een oproep tot vrede, waarbij Rusland gebieden van Oekraïne mag annexeren, passen dus niet in de lijn van de EU. Dit moet veroordeeld worden, vindt een meerderheid van het Parlement.
De nieuwe radicaal-rechtse fractie, Europa van Soevereine Naties (ESN), diende nog in een amendement in om de ‘vredesmissies’ van Orbán juist te verwelkomen. Het kon op weinig steun uit het Parlement rekenen. Alle Nederlanders stemden tegen, ook PVV-fractieleider Sebastiaan Stöteler. De rest van de fractie onthield zich ook hier.
Hongaarse boycot
Dinsdag riep VVD-kamerlid Thom van Campen nog op tot een boycot van Europese vergaderingen in Hongarije. Nu het land van Orbán voorzitter is vinden er regelmatig vergaderingen met EU-ministers in Hongarije plaats. De Scandinavische landen, de Baltische Staten en Polen gaven al aan niet meer mee te doen aan de informele bijeenkomsten in Hongarije nu Orbán in hun ogen zijn positie als EU-voorzitter misbruikt heeft. Ze vinden dat hij bij zijn ‘vredesmissies’ te veel de indruk wekte dat hij namens de EU naar Rusland en China trok.
Nu wil de VVD dat dus ook, terwijl premier Dick Schoof juist een middenpositie innam. Hij wil “per geval” kijken of Nederlandse ministers nog naar Hongarije zullen gaan voor vergaderingen. De VVD-delegatie in Brussel wil er nu nog niks over kwijt. Wel kijken ze uit naar een bezoek van Orbán aan het Europees Parlement. De Hongaarse premier wordt binnenkort door het Parlement op het matje groepen in Brussel om het te hebben over de rol die hij de afgelopen weken ingenomen heeft.
MH17
Niet alleen in Nederland is er stilgestaan bij MH17, maar ook in het Europees Parlement. “Het is een trieste dag vandaag”, zei VVD-Europarlementariër Bart Groothuis. Tijdens het debat over steun aan Oekraïne maakte hij van de gelegenheid gebruik om het nog eens allemaal op een rijtje te zetten. “298 doden, 196 Nederlanders, 80 kinderen”, somde hij op. “Een schaamteloze daad” waarvoor Rusland de verantwoordelijkheid draagt. Al te meer reden Oekraïne te steunen.