PvdA wel samen met GroenLinks in Eerste Kamer, maar niet Europees Parlement

Het PvdA-congres steunt de motie om na een fusie met GroenLinks lid te blijven van de sociaaldemocratische fractie (S&D) in het Europees Parlement. Op het congres werd de motie vandaag bij stemming aangenomen.

3 min. leestijd

Samenwerken in de Eerste Kamer is wat betreft de leden van de PvdA en GroenLinks prima, maar samen in één fractie in het Europees Parlement is nog een brug te ver. Met name voor de PvdA. Samenwerken kan wel. Het probleem is dat de PdvA en Groenlinks deel uitmaken van verschillende Europese fracties: de PvdA van de sociaaldemocratische fractie (S&D) en GroenLinks van de fractie van De Groenen.

Opsplitsen

Volgens de afdeling Brussel is samenwerking goed, maar moet de PvdA niet uit de grote Europese delegatie van sociaaldemocraten (S&D) stappen. Agnes Jongerius haalde als voorbeeld van goede samenwerking aan dat Europarlementariërs Thijs Reuten (PvdA) met Tineke Strik (GroenLinks) naar de grens van Wit-Rusland reisden om daar samen misstanden aan de kaak te stellen. “Samen sta je sterker, al helemaal in de Europese Unie”, aldus Jongerius. De aanvoerder van de PvdA in Brussel was dan ook blij met de uitkomst van de stemming: “Wat mij betreft, wordt de samenwerking nog intensiever.

Vooraf was er kritiek op de motie van GroenLinks, waarbij de vrees leeft dat ze gedwongen zouden worden om de fractie van De Groenen in het Europees Parlement te verlaten en op te gaan in de sociaaldemocratische fractie (S&D), waar de PvdA bij is aangesloten. Mocht er evenwel bij de volgende verkiezingen van het Europees Parlement een gezamenlijke lijst voor de twee partijen komen, dan kan ervoor gekozen worden om iedereen in zijn eigen politieke familie te plaatsen: PvdA’ers bij de sociaaldemocratische fractie (S&D) en GroenLinksers bij Europese fractie van De Groenen.

Timmermans blijft voorlopig in Brussel

Over de versterkte samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks had ook de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, een duidelijke boodschap: “Nu is het onze taak onszelf zo vorm te geven dat rechts niet langer regeert in Nederland.” Hij benadrukte met die uitspraak dat de samenwerking zowel op nationaal als op Europees niveau een stempel moet gaan drukken. 

Toen hem gevraagd werd naar het lijsttrekkerschap van een eventuele samenwerking tussen rood en groen, antwoordde de Eurocommissaris niet de intentie te hebben om terug te keren naar Den Haag. “Ik heb nog een klus in Brussel te klaren”, zei hij. “Ik heb mij verbonden aan een Europees programma en dat gaat niet vanzelf. De klimaatmaatregelen zijn heel ingrijpend en ik kan mij niet permitteren om nu al vooruit te blikken op wat ik in de toekomst ga doen. Maar ik ben niet van plan om terug te keren naar de Nederlandse politiek.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie