PvdA en Groenlinks in Brussel oneens over gezamenlijke toekomst

GroenLinks is niet blij met een voorstel van de PvdA om na een fusie lid te blijven van de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement. “Onhandig”, noemt Bas Eickhout de motie waar het PvdA-congres zaterdag over stemt.

3 min. leestijd

Als het aan de PvdA in Brussel ligt, blijft de partij na een fusie met GroenLinks lid van de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement (S&D). Een nieuwe linkse partij in de Europese Unie zou in het Europees Parlement moeten kiezen voor aansluiting bij de linkse sociaaldemocratische fractie, en niet voor aansluiting bij de fractie van De Groenen. 

Dat blijkt uit een motie van de afdeling Brussel van de PvdA waar het partijcongres zaterdag in Nieuwegein over stemt. In de tekst staat dat “de sociaaldemocratische fractie (S&D) een veel grotere omvang heeft dan de fractie van de Groenen en de sociaaldemocratische fractie daarmee, onder meer tijdens stemmingen, invloedrijker is in het Europees Parlement”.

PvdA-delegatie steunt het voorstel

De tekst is geschreven door de lokale afdeling van de PvdA in Brussel en ingediend door voorzitter Alderik Oosthoek. Hij is in het dagelijks leven de persoonlijk medewerken van PvdA-Europarlementariër Paul Tang, maar de Europese PvdA-politici zijn niet betrokken geweest bij het opstellen van de motie. In de congresstukken reageren ze wel positief.

“Diep van binnen delen we de wens van de indiener om in de sociaaldemocratische fractie S&D te blijven. Niet alleen de lange traditie – de PvdA is immers een van de oprichters – zou een reden kunnen zijn om in de deze fractie te blijven, ook het gewicht in het Europees Parlement en de contacten met regeringspartijen in de Europese Unie die de PvdA hierdoor krijgt, zijn redenen.” Dit staat in het advies onder de motie dat is ondertekend namens de Eurodelegatie.

Screenshot van de motie van de afdeling Brussel zoals die staat in de congreskrant van de PvdA.

GroenLinks is not amused

De Europese partijleider van GroenLinks, Bas Eickhout, reageert geprikkeld op het voorstel. Vooral het enthousiasme waarmee de Europese fractie van de PvdA dit voorstel omhelst, noemt hij niet handig.

“Ik vind dit niet verstandig. We hebben het nu over samenwerking in de Eerste Kamer. Als er vervolgstappen komen, dan gaat er op een gegeven moment ook een discussie komen over Europa”, zegt hij. 

Hoe een linkse fusiepartij zich in Europa moet opstellen is volgens de GroenLinkser een van de moeilijkere discussies rondom de linkse samenwerking. 

“De twee Europese families zijn wel echt nog anders. Als je dan nu al probeert voor te sorteren en zegt ‘wat er ook gebeurt, het moet de sociaaldemocratische S&D zijn’, ja dat is gewoon niet handig. Ik had meer aangeraden om die uitspraak nu nog niet te doen”.

Zelf zegt hij het liefst bij De Groenen te blijven: “Dat is wel mijn standpunt nu. Ik zit bij De Groenen omdat ik een overtuigd Groene Europeaan ben”.

Groen bij Groen en Rood bij Rood

Als het bij de volgende Europese verkiezingen tot een gezamenlijke PvdA/GroenLinks-lijst komt, dan zou een oplossing voor het probleem kunnen zijn dat de nieuwe fractie zich verdeeld over de twee politieke families. De PvdA-ers bij S&D en de GroenLinksers bij de Groenen.

Dat is in het verleden vaker voorgekomen. Bijvoorbeeld met de leden van de Europese Piratenpartij. Ook de twee politici die gekozen zijn op de gezamenlijke lijst ChristenUnie/SGP hebben zich na een conflict over de omgang met Forum voor Democratie opgesplitst. De ene is nu lid van de christendemocratische fractie. De andere van de Europese conservatieven.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie