Podcast | Provincies Bestemming Brussel #1: Overijssel in de ban van stikstof

De EU mag wel even pas op de plaats maken van lijsttrekkers Carla Evers (BBB) en Rick Brink (CDA). Te veel nieuwe regels in deze tijd is niet realistisch.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese Unie is voor Carla Evers, lijsttrekker voor de BoerBurgerBeweging in Overijssel, op dit moment meer een regelfabriek dan een subsidieluilekkerland. Rick Brink, lijsttrekker voor het CDA in dezelfde provincie, ziet het meer als een combinatie van de twee. Dat vertellen de twee politici in de eerste aflevering van podcast Bestemming Brussel van Brusselse Nieuwe en het Huis van de Nederlandse Provincies. 

“Wij denken dat Europa erg belangrijk is”, zegt Evers. “Zeker voor Nederland als handelsland. Maar we denken wel dat de EU moet blijven doen waar het voor bedoeld is.”

Taken op zich nemen die nationaal of zelfs regionaal opgelost kunnen worden, hoeft de EU van haar niet meer te doen. 

Timmermans

Ook Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans mag het van haar iets rustiger aan doen. Ondanks het feit dat ze zijn vele ideeën prijst, moet Timmermans volgens Evers realistisch blijven. “We hebben best wat problemen in Europa, en als je dan alleen maar bezig blijft met doelen op elkaar te stapelen lijkt mij dit niet heel realistisch.” 

Ook Brink vindt alle doelen een beetje te ver gaan. Hij gebruikt het voorbeeld van de paasvuren. “Wij willen traditioneel ook nog wel eens een paasvuur afsteken. Als ik dat nu wil doen, moet ik eerst opgeven wat dat doet aan stikstofemissie”. Duurzaamheid vindt hij belangrijk, maar dat kost wel tijd. “Het kan niet met een knip in de vingers. En als we tijdens de wedstrijd steeds de spelregels veranderen, dan wordt het wel heel lastig.”

Na verkiezingstijd?

Samenwerken na de verkiezingen sluiten Brink en Evers niet uit. Wel wachten ze de uitslagen af voor ze er meer over durven te zeggen. De consensus is in ieder geval dat de provinciale verkiezingen in maart ontzettend belangrijk zijn en dit keer echt om iets draaien. De toekomst van de boeren, de maakindustrie en de natuur.

https://open.spotify.com/episode/7gycibfzjMpxad9p3Wyvsj?si=fac979f120214b86

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie