Column Post uit Brussel | EU-fluencer gezocht naar Vlaams voorbeeld 

Kent u die mop over de Belgische EU-communicatie? Of nee, nu is het eens andersom: van het ‘verbindingsagentschap’ tussen Vlaanderen en de Europese Unie (Vleva) kan Den Haag namelijk alleen maar leren.

3 min. leestijd

Vleva is een unieke samenwerking tussen de deelstaat Vlaanderen, lokale overheden en het maatschappelijk middenveld. Nu de band tussen Nederland en België in de woorden van onze ambassadeur in België Pieter Jan Kleiweg de Zwaan wordt gekenmerkt door ‘solidariteit’, wil Vleva Nederland vast tips geven voor heldere EU communicatie.

De site biedt om te beginnen dagelijks toegankelijk EU-nieuws. Iets wat “geen overheidstaak” is, aldus de Nederlandse premier in 2023. Ook was er geen parlementaire meerderheid voor een motie van Volt en PvdA voor het redden van nieuwswebsite Europa.nu.

En ja, ook uw lijfblad Brusselse Nieuwe is mede afhankelijk van crowdfunding. Investeer je bijvoorbeeld meer dan 1000 euro in dagvers Europees nieuws, dan krijg je een gratis masterclass Brussel voor twee personen.

Schat aan informatie

De webpagina van Vleva bericht dagelijks over alle stadia van de Europese beleidscyclus. Ook oproepen voor inbreng, zoals over de nitraatrichtlijn, komen aan de orde. Boeren, milieuorganisaties, burgers en overheden kunnen tot 8 maart input leveren aan de Europese Commissie voor een evaluatie van deze in Nederland en Vlaanderen gewraakte wet.

Verder bericht de site over, bijvoorbeeld, recente beslissingen van het Europees Parlement. Je kan je abonneren op een filter van nieuwsberichten per sector, een soort EU-monitor. Die heeft de Nederlandse overheid nog niet, al wordt er wel aan gewerkt.

Serieuze studie versus leuke filmpjes

Zoek je uitleg over de Europese besluitvorming? De Rijksoverheid verwijst in dat kader naar serieuze opleidingen in het hoger onderwijs of aan allerlei academies. De Vlaming hoeft daarentegen een stuk minder serieuze studie te doen. Die kan gewoon de bibliotheek van Leuven instappen en zich het EU-recht laten uitleggen door de president van het Europese Hof van Justitie, Koen Lenaers.

De pagina evenementen meldt daarnaast bijeenkomsten op thema van allerlei organisaties, zoals over de effecten van Europees beleid voor wonen. Onder EU-subsidies voor dummies zie je een filmpje over hoe zo’n aanvraag werkt. Tot slot is er een vacatureoverzicht met alle EU-banen. Dat is het enige onderdeel van de site dat de Nederlandse overheid ook biedt: Werken bij de EU.  

EU-fluencer

Op Vleva wordt ook meer verteld over de prioriteiten van het halfjaarlijkse Raadsvoorzitterschap. En dat is nu even dicht bij huis: de Belgische ministers hopen in de komende vier maanden op zo’n zestig dossiers overeenstemming te vinden.

België is een federatie, dus op bepaalde thema’s die de regio’s aangaan zijn het soms de Vlamingen en soms de Walen die het land in de Raden vertegenwoordigen. Best ingewikkeld allemaal, maar goed, dat is de EU ook, en met bestuurlijke drukte hebben wij ervaring, pochen onze zuiderburen.

Een van de thema’s die de Vlaamse voorzitter van de onderwijsvergaderingen centraal wil stellen, is de industrie van influencers. Deze hebben meer en meer maatschappelijke invloed: met één oproep via hun socials zetten ze vaak een hele beweging in gang. Dus bij deze, welke Nederlandse EU-fluencer pakt de handschoen op met de oproep dat de rijksoverheid centraal en helder over de Europese Unie moet communiceren?

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie