Politie-inval hoofdkantoor Europese christendemocraten maakt de tongen los

Is het een nieuw corruptieschandaal of niet? Dat vragen Europarlementariërs zich af nadat de Belgische politie dinsdag het hoofdkantoor van de Europese christendemocratische fractie (EVP) binnenviel.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De inval van de Belgische en Duitse politie bij het hoofdkantoor van de Europese Volkspartij (EVP) in Brussel maakt de tongen los. Europarlementariërs geven commentaar op de partij en de voorzitter, de Duitser Manfred Weber.

Weber haalde in 2019 de Duitse politicus Mario Voigt binnen om de digitale campagne te regelen voor de Europese verkiezingen. Voigt wordt er door de Duitse autoriteiten van verdacht omgekocht te zijn door het bedrijf dat hij inhuurde voor de campagne. De inval in Brussel moet documenten boven water halen die dat kunnen bewijzen.

Europese Volkspartij

Volgens de Poolse Europarlementariër Dominik Tarczynski vormt dit de nasleep van een groter schandaal. Hij gooit het onderzoek naar omkoping op dezelfde hoop als het corruptieschandaal met Qatar. Daarin werden Europarlementariërs en medewerkers van de sociaaldemocraten (S&D) omgekocht door Qatar om het land binnen de Europese instanties in een beter daglicht te stellen.

Volgens de Europarlementariër van de Europese conservatieve fractie (ECR) is Voigt omgekocht met een bedrag van 17.000 euro. Hij zegt dat er meer namen bekend zullen worden.

De Griekse Europarlementariër Giorgos Kyrtos, lid van de Europese liberale fractie (Renew), vindt dat het tijd wordt dat Weber bekendmaakt hoeveel hij nu verdient als voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP). De Europese christendemocraten vormen niet alleen een fractie binnen het Europees Parlement, maar zijn ook een internationale partij. Daar zitten ook christendemocratische partijen uit landen buiten Europa bij. Weber is dus niet alleen voorzitter van de fractie in het Europees Parlement, maar ook één van de drie voorzitters van de internationale partij. De Griekse Europarlementariër wil dat Weber bekendmaakt hoeveel hij aan die functie verdient.

Nederland

De meeste Europarlementariërs uit Nederland houden zich stil. Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) niet. Hij haalt uit naar de Europese Volkspartij. Hij verwijt de EVP het corruptieschandaal met Qatar neergezet te hebben als enkel een probleem van de sociaaldemocraten. “Dat leek me al een risicovolle strategie”, zegt hij. Het is nu namelijk de EVP die onder vuur ligt.

Ook Europarlementariër Dorien Rookmaker, lid van de Europese conservatieve fractie ECR, maakt van de gelegenheid gebruik. Zij richt zich vooral op het verschil tussen de fractie in het Europees Parlement en de internationale partij. Ze vraagt zich af hoeveel subsidies de Europese Volkspartij ontvangt vanwege het aantal niet-EU-leden.

De ChristenUnie die in het Europees Parlement samen met het CDA in de Europese Volkspartij zitten, trekken hun handen af van het schandaal. De CU zit in het Europees Parlement dan wel in deze Europese fractie, maar is geen lid van de internationale partij EVP. Op dat niveau zitten zij bij een andere christelijke fractie. “Het heeft daarom niks met ons te maken”, zegt de woordvoerder.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie