Polen de straat op tegen nieuwe mediawet

1 min. leestijd
Cracow, Poland – January 9, 2016: – The demonstration of the Committee of the Defence of the Democracy KOD for free media /wolne media/ and democracy against PIS government. Cracow , Poland

Kritisch nieuws over het beleid van de Poolse regering? Dat kan binnenkort afgelopen zijn. Het Poolse parlement heeft woensdag namelijk een wet aangenomen waardoor enkel buitenlanders uit Europa een uitzendvergunning kunnen krijgen. Met deze wet worden enkele kritische zenders in het land mogelijk uitgesloten. Reden voor de Polen om massaal te protesteren.

Nederlandse link

In de toekomst zouden uitzendvergunningen niet meer worden afgegeven aan buitenlanders die geen hoofdvestiging of verblijfplaats hebben in Europa. Critici stellen dat deze ‘uitzendwet’ de persvrijheid in het land kan beperken. Zo lees je op de spandoeken leuzen als “We hebben het recht om de waarheid te weten”. 

De nieuwe regelgeving zou het indirect gemunt hebben op TVN, een zender die met regelmaat kritisch bericht over de Poolse regering. De zender maakt namelijk, via een in Nederland geregistreerde maatschappij, ook deel uit van de Amerikaanse Discovery Group. 

Die zender is nu een petitie gestart waarin president Andrzej Duda wordt opgeroepen om de wet niet te ondertekenen en daarmee tegen te houden. Al bijna een miljoen mensen hebben deze petitie inmiddels ondertekend. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie