Poen voor opruimen puinhoop

2 min. leestijd

De Europese ontwikkelingsbank EBRD heeft een steunpakket van twee miljard euro opgezet voor de oorlog in Oekraïne. Het geld is bedoeld voor mkb’ers, banken en gemeenten in Oekraïne en omringende landen. Doel: de economie draaiende houden.

De EBRD (Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling) is een investeringsbank die in 1990 is opgezet en leningen geeft aan private klanten en lokale overheden, met het doel economieën te verstevigen. De bank was al een grote investeerder in Oekraïne en komt nu dus met een noodsteunpakket voor het land.

Extra cash

Een groot deel van de twee miljard zal gaan naar het ‘draaiende houden van handel en economie’, vertelt Caspar Veldkamp, bewindvoerder van de bank. Bedrijven in Oekraïne hebben nu al moeite met financiering van commerciële banken. Door leningen te verstrekken aan bedrijven kan de EBRD ervoor zorgen dat import en export door kan gaan. En door banken van “extra cash” te voorzien woorden ook zij gesteund in hun werkzaamheden.

Ook worden met het pakket gemeenten gesteund die Oekraïense vluchtelingen opvangen. Bijvoorbeeld in “een land als Moldavië, het armste land van Europa: daar kun je nu het verschil maken”, vertelt Veldkamp.

Het geld van het steunpakket kan meteen worden ingezet en wordt verdeeld op basis van behoefte. De bank heeft vanuit het oosten van Polen contact met banken, mkb’ers en gemeenten uit Oekraïne en heeft ook kantoren in buurlanden.

Het is een relatief grote investering: op jaarbasis investeert de bank zo’n tien miljard euro.

Wederopbouw

De bank heeft ook een tweede steunpakket aangekondigd: voor de wederopbouw van Oekraïne. Dat bestaat ook uit twee miljard euro. Het is nu nog niet aan de orde, maar “er moet nu al over nagedacht worden”, legt de bewindvoerder van de bank uit. Dan kan er gelijk actie worden ondernomen als het zover is.

Het noodpakket dat nu in gang is gezet kan mogelijk nog uitgebreid worden, dat hangt af van de noodzaak ervan. De EBRD is voor de financiering ook in contact met aandeelhouders van de bank, dat zijn er 64, waaronder Nederland. Die landen kan gevraagd worden garant te staan voor een investering. Er is nog geen concrete aanvraag aan Nederland gedaan voor steun.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie