Podcast | Het Berlijn van Merkel

2 min. leestijd
Aerial view on Alexanderplatz and Berlin city at sunset, Berlin, Germany

In de aanloop naar de Duitse Bondsdagverkiezingen van afgelopen weekeinde fietsten voormalig Berlijn-correspondent Laurens Boven, nu onder andere redacteur bij Brusselse Nieuwe, en zijn collega-correspondent van de Telegraaf Rob Savelberg door Berlijn. Ze nemen de luisteraar mee in hun podcast ‘Het Berlijn van Angela Merkel’, langs de plekken die belangrijk zijn en waren in het leven en de politieke loopbaan van de scheidende bondskanselier.

Kraker

Zo stappen Boven en Savelberg van de fiets voor de woning die Merkel kraakte in voormalig Oost-Berlijn. Ze vertellen dat Merkel op het moment van de val van de Muur in november 1989, zoals elke donderdag, met een vriendin in de sauna zat. Eenmaal uitgestoomd nam ze, de Muur stond bij haar om de hoek, nog dezelfde avond een kijkje in West-Berlijn, vertellen Boven en Savelberg aan de hand van historische fragmenten.

Na de omwenteling verliet Merkel de wetenschap om haar politieke carrière te beginnen. Volg Boven en Savelberg op de fiets door Berlijn, langs de plekken waar Angela Merkel opklom van het ‘meisje van Kohl’ naar de machtigste vrouw van Europa, met op de achtergrond de democratische omwenteling en de eenwording van Duitsland.

De unieke levensloop van Merkel komt ook naar voren in de 4-delige podcastserie. Zij verlaat binnen afzienbare tijd het politieke toneel. Maar wie was zij eigenlijk? En wat is haar erfenis voor Duitsland, Europa en de wereld? De Podcast werd gemaakt in samenwerking met het Duitsland Instituut.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie