Podcast | Europa Draait Door

3 min. leestijd
Portrait of cheerful woman in wireless headphones listening to music wearing a pink sunglasses on colorful blue background

Je wordt de diepte in getrokken en daarna krijg je nog een toetje. Dat is hoe Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn hun podcast Europa Draait Door op proberen te bouwen. Deze week op het menu: het benzinetekort in het Verenigd Koninkrijk en het nieuwe AUKUS-pact, dat is de militaire samenwerking tussen Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De meest recente aflevering van deze podcast is een combinatie van serieuze geopolitiek over het AUKUS-pact met hun gast van deze week Han ten Broeke, directeur politiek van het Haagse Centrum voor Strategische Studies. Maar daarnaast ook gelach om de verbazing over de situatie in het Verenigd Koninkrijk.

Geen EU-stempel

Elke week bespreken Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn samen Europa. Ze vliegen onderwerpen aan met een Europees perspectief, maar de EU-stempel zit er niet zo zeer op. Het gaat volgens de Wit meer om de landen dan om de Europese instituties als de Europese Raad, Commissie en Parlement.

“Het is ontzettend belangrijk dat mensen goed snappen wat er om ons heen gebeurt, wat de consequenties daarvan zijn, maar ook wat daarover in Brussel wordt besproken,” zegt de Wit.

Belangrijk is dat het niet een lang college wordt. Al neigt Boekestijn daar soms wel naar, maar dan komt de Wit met een flauw grapje om het luchtig te houden. “Het mag grappig, luchtig en toegankelijk zijn, dat je denkt ik heb wat geleerd, maar ook met een lach zitten luisteren.”

Urgentie van het AUKUS-pact


Deze week was het met het AUKUS-pact pittige kost. Een onderwerp waar weinig aandacht voor was in het Nederlandse nieuws. Volgens de Wit is de urgentie van dit pact tussen de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië over onderzeeboten nog niet doorgedrongen.

“Het is moeilijke geopolitiek en toen ik de aflevering terugluisterde dacht ik wel van je moet goed opletten,” zegt de Wit. Waar het hem om ging was de luisteraar laten zien dat de grote panelen in de wereld aan het verschuiven zijn.

Signaleren en uitleggen


“Amerika keert zich steeds verder af van Europa. Dat moet je signaleren en uitleggen en hoe je er als Europa mee om moet gaan,” vertelt de Wit. Samen met Boekestijn zet hij het speelveld graag neer. “Je ziet dat de Britten proberen mee te profiteren van Amerika, de Fransen heel erg boos zijn en Duitsland door de verkiezingen vooral met zichzelf bezig is.”

Wat de Wit en Boekestijn nog meer merken is de steeds grotere beweging richting een Europese defensiesamenwerking. “Dat zie je gebeuren als reactie op de plannen van Amerika. En de Fransen willen die kant op, zeker als Macron verkozen wordt.”

Luister hier de aflevering van Europa Draait Door.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie