Podcast | De slag om Europa aflevering #2: Migratie – Grenshekken of beter verdelen?

In aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen duikt Brusselse Nieuwe de regio in. In de podcast ‘de slag om Europa’ gaan we deze maand in op migratie. Wat kan Europa doen en hoe vertaalt de migratiestroom zich naar de provincies en gemeenten?

2 min. leestijd

Michiel Hoogeveen, lijsttrekker van JA21, ziet het liefst dat er aan de grenzen van Europa wordt gesleuteld, of zelfs dat die compleet op slot gaan. ‘’Geen vluchtelingen op grasvelden meer, maar wel veel beter beleid met aanmeldingsprocedures. Ik zie liever dat de aanmeldingsprocedure buiten Europa moet starten. Niet pijn verdelen, maar de pijn stoppen.’’

Jean Paul Gebben, de burgervader van Dronten, was het gezicht van de Spreidingswet. Zijn gemeente nam veel meer vluchtelingen op dan nodig was, maar dat ging niet zonder gevolgen. Overlast in zijn eigen gemeente, maar ook in nabij gelegen Kampen. Het opvangcentrum ligt namelijk dichter bij de Overijsselse stad dan in het dorp Dronten. Michiel de Groot, voorzitter van de winkeliers vereniging Kampen, heeft een app ontwikkeld om sneller ‘probleemzoekers’ te melden bij de handhaving in de stad, onze reporter Brendan van Mil ging bij hem langs hierover.

Migratiepact

De gasten in onze podcast ‘De slag om Europa’, onder leiding van presentator Bijou van der Borst, bespreken de lokale impact van Europees beleid op migratie:

Onze gasten zijn het met elkaar eens dat ‘’veilige landers’’ zo snel mogelijk terug moeten naar het land van herkomst. Die zorgen er namelijk voor dat de toestroom in extreme mate is toegenomen, volgens de Europese lijsttrekker van JA21 en de burgemeester van Dronten. Volgens Gebben moet het Europees migratiepact daar verandering inbrengen, oftewel een Europese Spreidingswet.

Maar mensen die wel oorlog of andere rampen zijn ontvlucht, moeten snel aan het werk gezet kunnen worden. Volgens de burgemeester hunkeren mensen in zijn omgeving naar personeel. Sommige winkeliers maken zich wel zorgen maken of de taalbarrière problemen zal veroorzaken en of vluchtelingen wel in het team passen. Ondernemer Michiel de Groot ziet steeds meer van zijn mede-winkeliers te maken hebben met piekmomenten wanneer er een tekort is aan personeel, daar kunnen vluchtelingen echt een bijdrage in leveren.

De Europese verkiezingen komen eraan! Het Huis van de Nederlandse Provincies organiseert op 16 mei 2024 een lijsttrekkersdebat. Als voorbereiding hierop, maken Brusselse Nieuwe en het Europees Parlement een podcastserie over de lokale en regionale doorwerking van Europees beleid op de thema’s van het lijsttrekkersdebat: klimaat, migratie, democratie en financiën.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie