Podcast | De Europese week in tien minuten

Van Den Haag tot Brussel: een podcast van Brusselse Nieuwe die terugblikt op het Europese nieuws van de afgelopen week. Want welke Europese wetten komen eraan die we in Nederland gaan voelen? En hoe proberen Nederlanders in Brussel hun zin te krijgen?

2 min. leestijd

Wordt het Den Haag of Brussel? Over die vraag hebben BBB-leider Caroline van der Plas en Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans erg lang gesteggeld. Na haar monsterzege bij de Provinciale Statenverkiezingen wilde Van der Plas graag met Timmermans in gesprek gaan over de vraag wat nu wel en niet mag van Brussel. 

Deze week zat het tweetal eindelijk bij elkaar, in Den Haag weliswaar. En na afloop was er plots niets meer te merken van de wat bitsige toon vooraf. 

Verder staan we stil bij het bezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan Nederland. Macron bezocht onder meer de Universiteit van Amsterdam. Want samen met Frankrijk werkt Nederland aan een Europese strategie om volledig onafhankelijk cruciale grondstoffen zoals microchips te produceren. 

Een van de hoogtepunten was Macrons lezing voor het Nexus Instituut in Den Haag. Hij sprak er over de toekomst van Europa. En hierover wilden wij als Brusselse Nieuwe natuurlijk iets zeggen.

Tot slot kom je in deze podcast ook meer te weten over het bezoek van een Litouwse delegatie aan de Tweede Kamer. De boodschap van de Balten was luid en duidelijk: Nederland moet zich sterker inzetten voor het NAVO- en EU-lidmaatschap van Oekraïne. En deze eis deed de gemoederen in de Tweede Kamer hoog oplopen…

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie