Toine Manders over sportplan EU: “Totaal onzinnige tekst”

2 min. leestijd
Nederland, Amsterdam, 25 mei 2019 Toine Manders, 50plus Europa Europarlement 50PLUS houdt zijn algemene ledenvergadering in de RAI in Amsterdam. Tweede Kamerleden presenteren politieke thema’s waarover partijleden kunnen stemmen en er zal stil worden gestaan bij de verkiezingsresultaten. foto: Peter Hilz / HH

Sport moet eerlijk zijn. Titels moeten niet worden gewonnen door clubs, alleen omdat ze een dikke portemonnee hebben. Amateursporters mogen niet aan het kortste eind trekken en vrouwen moeten niet anders worden behandeld dan mannen. Daarom heeft het Europees Parlement een tekst goedgekeurd die daar verandering in moet brengen.
Maar niet iedereen is overtuigd van de haalbaarheid van die Europese plannen.

Onhaalbaar

Toine Manders (CDA) bijvoorbeeld, hij windt er geen doekjes om: “Het is een totaal onzinnige tekst, want het is onhaalbaar”. Toch heeft het parlement met een grote meerderheid (597 tegen 36 met 55 onthoudingen) ingestemd om Europese waarden zoals inclusiviteit, duurzaamheid, solidariteit, gelijkheid en fairplay ook na te streven in de sportsector.

“Fair play?!”, roept Manders aan de andere kant van de lijn. De Europarlementariër, die zich al langer in inzet voor deze zaak, is merkbaar teleurgesteld. Dat illustreert hij aan de hand van een specifieke sporttak: het professionele voetbal.

Geld moet rollen

Manders vindt dat professionele topvoetbalclubs eerder bedrijven zijn dan sportclubs en dan ook als zodanig behandeld en belast moeten worden. Het Parlement is daarom ook tegen zogeheten breakaway-competities, zoals de Europese Super League. Deze worden vooral voor het geld opgericht. “Maar vervolgens laat de EU het wel toe als dat gebeurt in het Verenigd Koninkrijk?”.

Daarnaast vindt het Parlement dat grote, professionele sportclubs ook een sociale rol te vervullen hebben: ze zouden amateursportorganisaties en -verenigingen beter moeten ondersteunen op financieel vlak. Paradoxaal genoeg kan een breakaway-competitie bínnen Europa hier volgens Manders wel van pas komen: “Dan moet dat extra geld lager op de ladder worden verdeeld, maar dat zie ik de UEFA niet doen”.

Trap tegen de schenen

Een meer evenwichtige herverdeling van het geld in de sportsector kan volgens de Europarlementsleden worden verkregen met een nieuw solidariteitssysteem. Daarbij controleren de sportfederaties of amateurclubs en -sporters genoeg fondsen krijgen.

Maar dat zal niet genoeg zijn, concludeert een inmiddels wat bedaarde Manders: “Als ze écht de plannen uit de tekst willen waarmaken, dan moeten ze de FIFA en UEFA loslaten. Die maken de rijken alleen maar rijker.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie