Overwinning voor Bas Eickhout (GroenLinks): tegen 2050 geen schadelijke F-gassen meer

Het einde voor schadelijke F-gassen is nabij. Vanaf 2050 mogen ze niet meer gebruikt worden in bijvoorbeeld warmtepompen of airconditioning. Het Europees Parlement stemde dinsdag in met nieuwe wetgeving die de gassen uit de industrie moet bannen. Een overwinning voor Europarlementariër Bas Eickhout.

3 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Er komt een einde aan het gebruik van schadelijke gefluoreerde gassen. Het Europees Parlement stemde dinsdag in met nieuwe wetgeving die het gebruik van zogeheten F-gassen uitfaseert. De gassen worden veel gebruikt in warmtepompen en airconditioning en zijn veel schadelijker voor het klimaat dan CO2.

Uitfaseren

De kartrekker van de wetgeving in het Europees Parlement is GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Maandagavond verdedigde hij de wetgeving nog tijdens een debat in Straatsburg. De nieuwe wetgeving is volgens Eickhout niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de Europese industrie. In Europa wordt al geëxperimenteerd met alternatieven voor F-gassen en de uitfasering ervan stimuleert de innovatie, zegt Eickhout.

Tegen 2050 moet het afgelopen zijn met deze gassen. Een duidelijk signaal voor de industrie. “Werk je aan warmtepompen of airconditioning, dan weet je waar je heen moet”, zegt Eickhout. “Naar natuurlijke alternatieven.

Kritiek

Een ruime meerderheid van het Europees Parlement stemde in met het uitfaseren van F-gassen. Commentaar kwam vooral uit de hoek van de conservatieve ECR en nationalistische ID. Zij maakten zich zorgen over burgers die net nog warmtepompen aangeschaft hadden en vroegen zich af of de markt wel in staat was zich snel genoeg aan te passen.

Valse argumenten, volgens Eickhout. De wetgeving bepaalt immers dat alleen nieuwe producten over moeten op natuurlijke alternatieven. Daarnaast zijn er bedrijven die de overstap al gemaakt hebben. Vooral in Europa.

Duizend keer zo schadelijk

F-gassen zijn door de mens gemaakte gassen die gebruikt worden in bijvoorbeeld warmtepompen of airconditioning. Ze zijn extra goed in het vasthouden van warmte en daardoor erg nuttig in dat soort apparatuur.

Het enige probleem is, dat die eigenschappen op het milieu een slechte invloed hebben. Sommige F-gassen dragen duizend keer zoveel bij aan de opwarming van de aarde dan bijvoorbeeld CO2.

De bijdrage van één CO2-molecuul wordt uitgedrukt in de zogeheten GWP-waarde. CO2 heeft een waarde van 1. Methaan bijvoorbeeld een waarde van 25 en lachgas een waarde van 298. Eén lachgas-molecuul draagt dus 298 keer zoveel bij aan de opwarming van de aarde als één CO2-molecuul. De grote zorgen ontstaan bij F-gassen zoals SF6. Dat gas wordt gebruikt bij de productie van microchips en heeft een GWP-waarde van 22.800.

Laatste loodjes

De stemming in het Europees Parlement was een van de laatste stappen in de wettenfabriek. Eerder bereikten het Parlement en EU-landen al overeenstemming over de nieuwe wetgeving. Nu is het alleen nog aan EU-ministers om de wetgeving officieel goed te keuren. Daarna treedt de wet (‘verordening‘) in werking.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in het Europese wetgevingsproces, lees je hier.

Van gas uit Groningen tot de klimaatplannen van Eurocommissaris Wopke Hoekstra: elke vrijdag ontvang je een overzicht van de ontwikkelingen in Nederland en Brussel op dit terrein. Abonneer je hier op de nieuwsbrief Klimaat & Energie

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie