Overal in Europa laadpalen voor elektrische auto’s

1 min. leestijd
(Bron foto: Istock)

Vanaf 2026 moet het voor mensen gemakkelijker worden om met een elektrische auto door de Europese Unie te rijden. Het Europees Parlement stemde dinsdag in met een wetsvoorstel dat landen verplicht op tenminste iedere 60 kilometer langs Europese snelwegen laadpunten voor elektrische auto’s te plaatsen.

Terwijl in Nederland inmiddels al zo’n 122.000 laadpalen staan, ligt dat aantal in andere lidstaten een stuk lager. In Hongarije en Kroatië staan respectievelijk 3022 en 1285 laadpalen. En dat terwijl het gebruik van elektrische auto’s steeds populairder wordt.

Er dus actie nodig om de explosieve groei van elektrische auto’s bij te benen, vindt het Europees Parlement. Caroline Nagtegaal (VVD) onderhandelde over de wetgeving namens de Europese liberale fractie Renew. ‘‘Europa wordt een laadpaalparadijs. Met meer (snel)laadpunten langs de Europese snelwegen gaat schoon rijden echt vliegen!” zegt Nagtegaal. “Laden moet snel kunnen en zonder gedoe. Nu de wet definitief is, moeten de lidstaten aan de bak. Dus wat mij betreft: geen woorden, maar laden.”

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer uitleg over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.

Van gas uit Groningen tot de klimaatplannen van Eurocommissaris Frans Timmermans: elke vrijdagochtend ontvang je in onze nieuwsbrief Klimaat & Energie een overzicht van de ontwikkelingen in Nederland en Brussel.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie