Orbán lonkt in Europa naar JA21 en SGP

2 min. leestijd

Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán, is nog steeds op zoek naar een nieuwe Europese familie. In maart stapte zijn partij uit de EVP, de christendemocratische fractie in het Europees Parlement. Nu zit Fidesz om de tafel met de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers, de ECR, om te praten over een mogelike aansluiting. In de ECR zitten ook de Nederlandse partijen JA21 en SGP.

Prematuur

De SGP kijkt eerst eens even de kat uit de boom en wil pas een oordeel geven als de besprekingen zijn afgerond. “Het is te prematuur om er nu iets over te zeggen,” zei SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. “Als er een aanvraag komt van Fidesz, dan zullen we die op zijn merites beoordelen.”

JA21 denk er net zo over: “Op dit moment speelt er nog niets concreet tussen de ECR en Fidesz, dus daar kunnen wij op dit moment geen uitspraken over doen”.

Ander plan van Orbán

Mocht de aansluiting bij het ECR op niets uitlopen, dan heeft Fidesz nog een ander plan achter de hand. Orbán flirt nog steeds met het idee om een nieuwe eurosceptische alliantie in het Europees Parlement op te richten. Samen met Mateusz Morawiecki, de premier van Polen en Matteo Salvini, leider van de Italiaanse Lega-partij, zou hij dan kunnen proberen een rechts blok te vormen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie