Ook veiligheidsonderzoek voor kleine schepen

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

“Geweldig!” zegt Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD) over de uitslag van de stemming. De commissie Transport in het Europees Parlement ging vandaag akkoord met een wetsvoorstel in verband met het veiligheidsonderzoek van kleinere schepen. Nagtegaal is hoofdonderhandelaar namens het Europees Parlement.

De wet zorgt ervoor dat ook na ongelukken op kleinere schepen een veiligheidsonderzoek wordt gedaan. Tot nu toe werden alleen grotere schepen onderzocht na een ongeluk, dit zijn schepen van boven de vijftien meter lang. Maar kleinere schepen, zoals vissersschepen, kapseizen sneller en de bemanning loopt een groter risico van boord te vallen. Door ook ongelukken met kleinere schepen te onderzoeken, hopen de Europarlementariërs lessen te trekken en zo toekomstige ongelukken te voorkomen.

Ook moeten de veiligheidsonderzoeken korter duren en binnen een jaar zijn afgerond. Om ervoor te zorgen dat de lidstaten hieraan kunnen voldoen, moet het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid (EMSA) te hulp schieten als erom wordt gevraagd.

Nu moeten het voltallige Europees Parlement en de lidstaten zich nog over de wet buigen en goedkeuren.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie