Ondertekent Brussel het doodsvonnis voor de Nederlandse garnaalvissers?

De Europese Commissie presenteerde een voorstel dat bodemberoering, visserij die de bodem raakt, tegen 2030 moet verbieden. Nederland verzet zich fel. Wel staat de deur voor pulsvisserij hierdoor weer op een kiertje.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

U kent hem misschien nog wel van zijn slecht gevallen stikstofbrief: Eurocommissaris voor Milieu Virginijus Sinkevičius. Vol trots presenteerde hij in februari zijn plan om de Europese visserij fors duurzamer te maken. 

Daarvoor stelt de Europese Commissie onder meer voor om het aantal beschermde gebieden uit te breiden tot 30 procent en wil het dat vissersboten afstappen van fossiele brandstoffen. Maar het gevoeligste onderdeel van het pakket is een verbod op bodemberoering tegen 2030. Daardoor zou bijvoorbeeld de garnaalvisserij, die gebruikmaakt van sleepnetten, in de praktijk zo goed als onmogelijk worden.

“Als je als visser dacht dat je de laatste tijd alles al over je heen had gekregen, dan heeft de Commissie altijd weer een nieuwe verrassing in petto”, stelt VVD-Kamerlid Peter Valstar teleurgesteld. “We hopen maar dat dit een vlaag van verstandsverbijstering is.”

Kamerlid Frank Wassenberg (PvdD) wijst Valstar er echter op dat minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal, een mede VVD-er, in december nog in een Kamerbrief aangaf “dat uitsluiting van bodemberoering voor een betere kans op natuurherstel zorgt”.

Boze lidstaten

Dinsdag zitten de EU-ministers voor Landbouw samen in Luxemburg om het over het voorstel te hebben. Nederland is allesbehalve blij. “Wij vinden de onderbouwing van de Europese Commissie niet goed en niet wetenschappelijk”, vertelt minister van Landbouw Piet Adema (CU) in de Tweede Kamer. 

“Er moet een betere analyse komen. De impact die dit voorstel zou hebben op de visserij kan gewoon echt niet”, de landbouwminister benadrukt dat de Europese Commissie überhaupt niet onderzocht heeft wat de effecten van dit voorstel zouden zijn. “En dat is écht slecht.”

Voorzitter van de Nederlandse Vissersbond Johan Nooitgedagt noemt het standpunt van het kabinet hoopgevend: “Dit laat zien dat het toekomstperspectief van de visserijsector niet geheel in handen ligt van de Europese Commissie.”

Adema vertelt dat Nederland in elk geval niet alleen zal komen te staan in Brussel: “Het merendeel van de lidstaten staat hier heel kritisch tegenover. Met name landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje spreken zich heel sterk uit.”

Zelf zal Adema echter niet mee naar Luxemburg reizen. De minister geeft aan verplichtingen te hebben voor het landbouwakkoord. De Nederlandse EU-ambassadeur vertegenwoordigt in zijn plaats het kabinet.

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Kamerlid Peter Valstar (VVD) probeert het mogelijk verbod op bodemberoering ook van de positieve kant te bekijken: wellicht biedt het een kans om pulsvisserij terug in de aandacht te brengen. Pulsvisserij bespaart immers brandstof en zorgt voor minder bijvangst, zo benadrukt Valstar, maar zorgt vooral voor minder bodemberoering.

Pulsvisserij laat door elektrische schokjes vissen naar boven drijven. Nederlandse vissers zetten fel in op de nieuwe technologie. Maar na een sterke lobby door Frankrijk verbood Brussel de pulsvisserij.  

Adema geeft aan dat hij “buitengewoon gemotiveerd” is om het op te nemen voor de pulsvisserij en dat ook op alle mogelijke bijeenkomsten doet: “Zeker in de discussie omtrent bodemberoering zou je weer moeten focussen op pulsvisserij.”

Maar Adema wil niet te hard van stapel lopen: “De weerstand in Europa blijft zeer groot. Het aantal signalen dat de meningen over pulsvisserij verschuiven, blijft beperkt. Maar het is zeker weer een goed moment om het terug op de agenda van de Commissie te krijgen.”

Kamerlid Frank Wassenberg (PvdD) aanziet Adema’s pleidooi met lede ogen: “De zeeën zijn sowieso al erg overbevist. Omdat pulsvisserij zo’n effectieve methode is, werk je de overbevissing daar juist mee in de hand. Daarom is pulsvisserij zeker niet duurzaam.”

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Abonneer je op onze nieuwsbrief Landbouw & Visserij en ontvang elke maand een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie