Geen debat in Europees Parlement om stikstofbrief: SGP en JA21 teleurgesteld

De stikstofbrief aan minister van der Wal zorgde voor veel ophef. Volgens de SGP en JA21 ging Eurocommissaris Sinkevičius zijn boekje te buiten toen hij de brief verstuurde. Ze wilden een debat erover, maar dat is afgewezen door de fractievoorzitters in het Europees Parlement.

2 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Er komt geen debat over de stikstofbrief die Eurocommissaris voor Milieu Sinkevičius naar minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal stuurde. De brief veroorzaakte grote ophef in Nederland. Hij zou als een waarschuwing geklonken hebben. Bert-Jan Ruissen van de SGP en JA21-Europarlementariër Rob Roos vroegen woensdag een debat aan in het Europees Parlement over de brief. Ze vinden dat de brief ongewenste inmenging is in de Nederlandse politiek.

“Sinkevičius is duidelijk zijn boekje te buiten gegaan door van Nederland zaken te eisen waarvoor hij geen juridische basis heeft”, zegt Bert-Jan Ruissen. “Het is onze taak als volksvertegenwoordigers om de Commissie ter verantwoording te roepen. “

De brief

De Europese Commissie zegt alleen aan te geven wat binnen de Europese regelgeving mogelijk is. Volgens Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans zegt de Commissie bij dit soort vraagstukken nooit wat een land moet doen. Sinkevičius kreeg een tik op de vingers. Eurocommissarissen hebben het mandaat om brieven te sturen zonder te overleggen met de rest van de Commissie. Alleen als het onderwerp politiek gevoelig ligt, moet dat wel. Dat is dus niet gebeurd.

Debat

Het debatverzoek werd donderdag besproken met ambtenaren in het Europees Parlement. Die hebben besloten het debat verder niet op de agenda te zetten.

Rob Roos (JA21) is teleurgesteld dat er geen debat komt. “Als Sinkevičius een dwingende brief met verstrekkende implicaties naar Nederland stuurt, moet hij daar ook verantwoording over afleggen. Dit bewijst maar weer eens: dit Parlement laat zich te vaak lenen om de macht te beschermen in plaats van haar kritisch te controleren.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie