Ollongren verwacht goed gesprek met Turkije, Zweden en Finland

De Turkse bezwaren tegen NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland zijn niet onoverkomelijk, verwacht minister van Defensie Kajsa Ollongren.

2 min. leestijd

Hoe zorgelijk is de houding van Turkije in het debat over NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland? De twee landen maakten dit weekend bekend een aanvraag voor lidmaatschap in te dienen, aangespoord door de oorlog in Oekraïne. De dertig lidstaten van de NAVO lijken er positief tegenover te staan, met uitzondering van Turkije. De Turkse president Erdogan heeft gisteravond aangegeven de lidmaatschapsaanvragen te blokkeren.

Ollongren toont zich niet bezorgd over de houding van Erdogan. De Defensieministers praten vandaag in Brussel onder andere over de lidmaatschapsaanvragen voor de NAVO. Uitbreiding van de NAVO met Finland en Zweden is van groot strategisch belang, vertelt Ollongren daar. “Iedere bondgenoot mag daar vragen over stellen”, vindt Ollongren, maar ze “verwacht dat er goede gesprekken zullen worden gevoerd tussen Finland, Zweden en Turkije.”

Veiligheidsgarantie

Het kabinet zal ervoor zorgen dat ze lidmaatschapsaanvragen “zo snel mogelijk” behandelen, zodat ook het Nederlandse parlement er spoedig mee aan de slag kan, vertelt Ollongren.

Ze is door NAVO-chef Jens Stoltenberg nog niet benaderd om gedurende de lidmaatschapsaanvraag bij te dragen aan veiligheidsgaranties voor de twee landen. Maar dat hoeft ook niet, legt Ollongren uit: “Zowel Zweden als Finland zijn partnerlanden van Nederland, en ze zijn lid van de Europese Unie. De Europese veiligheidsgarantie geldt dus al.” We werken met Noord-Europese landen veel samen op het gebied van defensie, dus er zijn “tal van mogelijkheden” om bij te springen, vertelt Ollongren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie