Oekraïens vrachtvliegtuig neergestort op herdenkingsdag MH17

In het noorden van Griekenland is Oekraïens vrachtvliegtuig neergestort. Het zou mogelijk een gevaarlijke lading, zoals wapens en explosieven, hebben vervoerd. Hoewel het toestel motorische problemen zou hebben gehad, doen de verwarring en chaos op de plek van de crashsite denken aan een andere vliegramp. Vandaag exact 8 jaar geleden werd de MH17 neergehaald.

2 min. leestijd
Young flower of sunflower in the field. Snapshot without retouching

Een vrachtvliegtuig van de Oekraïense maatschappij Meridian Air Cargo is neergestort boven het noorden van Griekenland. Het toestel, met daarin 8 inzittenden, was onderweg van Nis in Servië naar Amman in Jordanië. Boven de Egeïsche zee zou het vliegtuig motorproblemen hebben gekregen, waarna de piloot besloot terug te keren naar het vliegveld nabij Kavala, Griekenland. Zonder succes. Niemand overleefde de crash en de vlammenzee die daarop volgde.

Gevaarlijke lading

Ooggetuigen stellen dat ze meerdere explosies hebben gehoord nadat het vliegtuig was neergestort. Hoewel de brandweer met een zevental blusvoertuigen het wrak probeerde te naderen, kon door de vele explosies niet worden ingegrepen. Een tweetal brandweermannen werd uiteindelijk naar het ziekenhuis gebracht met ademhalingsproblemen, ontstaan door bijtende dampen.

Daarom wordt nu verondersteld dat het toestel, een Antonov An-12BK, wellicht gevaarlijke materialen vervoerde. VRT-nieuws meldt dat de lokale brandweer bevestigd dat het om explosieven of munitie zou gaan. De lokale overheid ontkent dat vooralsnog dat het toestel chemisch of nucleair materiaal zou hebben vervoerd, maar adviseert omwonenden toch om binnen te blijven, ramen te sluiten en airco’s uit te zetten.

8 jaar geleden

Het nieuws over de vliegtuigcrash bereikt Europa exact 8 jaar na de vliegtuigramp met vlucht MH17. Dat toestel, met aan boord 298 inzittenden, waarvan 193 Nederlanders, werd boven Oost-Oekraïne neergeschoten met een luchtdoelraket van pro-Russische rebellen. De vliegramp wordt vanmiddag in Hilversum en bij het Nationaal Monument in Vijfhuizen herdacht. Daar worden de namen van de 298 slachtoffers voorgelezen.

Het proces tegen de vier verdachten, die verantwoordelijk worden gehouden voor het neerhalen van het toestel, loopt nog altijd. Op 22 september is de laatste zitting, maar de verwachting is dat de uitspraak pas later dit jaar zal volgen in november of december. Er is levenslang geëist tegen de vier verdachten, maar of dit daadwerkelijk zal gebeuren is onwaarschijnlijk. Daarvoor moeten de verdachten namelijk worden uitgeleverd aan Nederland, en die kans wordt klein geacht.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie