Nu lukt het wel

Nadat twee weken geleden het Europees Parlement de klimaatwetten van Frans Timmermans wegstemde, zijn de leden vandaag alsnog akkoord gegaan.

1 min. leestijd

Volgens de Nederlandse rapporteur Chahim is het een goed akkoord. “We kiezen vóór het klimaat en de vervuiler gaat betalen.” De bedoeling is dat de uitstoot van broeikasgassen de komende jaren met 55 procent afneemt.

Ook Europarlementariër Esther de Lange (CDA) is tevreden, want het Europees Parlement stemde ook voor een klimaatfonds waarmee de energietransitie in haar woorden niet alleen voor de happy few is, maar voor iedereen.

GroenLinks in het Europees Parlement laat weten vooral opgelucht te zijn dat er na de mislukte stemming alsnog een akkoord is. “Hoewel ik meer had gewild”, aldus Europarlementariër Bas Eickhout. Hij denkt dat het klimaatfonds een goed begin is, maar vreest dat de 72 miljard euro waarmee het fonds wordt gevuld uiteindelijk niet genoeg zal zijn om te voorkomen dat de laagste inkomens de hoogste rekening moeten betalen.

Volgende week bepalen de Europese ministers hun standpunt, waarna de onderhandelingen over de definitieve Europese klimaatwetten beginnen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie