Nog geen Brusselse toestemming voor kunstmest uit dierlijke mest

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Hoewel er volgens landbouwminister Wiersma een andere wind waait in Brussel, heeft Nederland nog geen toestemming om kunstmest uit dierlijke mest te maken; de zogenoemde ‘renure’; het hergebruik van ‘menure’, uitwerpselen dus. Het procedé is jarenlang tegengehouden door de Europese Commissie, omdat niet duidelijk was hoeveel dierlijke mest er in het nieuwe product zou achterblijven. Maar dit voorjaar bewoog de Europese Commissie toch en leek toestemming nabij.

Maar eerst moet het nitraatcomité, dat vier keer per jaar vergadert, een besluit nemen. Dat comité heeft nog vragen en is er niet in geslaagd om een advies te geven. En zonder advies komt er geen voorstel aan de Landbouwministers. En dus stond minister Wiersma na afloop van de vergadering van Europese landbouwministers met lege handen. Goede hoop had ze wel en ze wilde niet al te zware woorden gebruiken. “Ik ben in gesprek”, was de kern van haar mededeling.

De gesprekken gaan verder over de derogatie (uitstel van de zware mestregels) en de nieuwe nitraatrichtlijn die eraan komt (ook met zwaardere eisen). 

Ze wil Brussel gunstig stemmen en zegt daarom vorige week met haar mestplan te zijn gekomen. In dat plan wordt eigenlijk uitvoering gegeven aan afspraken die al in 2022 zijn gemaakt in Brussel. Ze wil niet als eerste daad overal een streep doorhalen, terwijl ze nog heel veel van de Europese collega’s wil hebben. “Ik wil nog heel wat ophalen en dus moet ik gemaakte afspraken nakomen.” Op de vraag waarom ook sectoren die de boel op orde hebben, zoals de pluimveesector, met extra maatregelen te maken krijgen, zei ze dat Brussel niet kijkt naar afzonderlijke sectoren, maar naar het totaal.