Nieuwe wet pakt verpakkingsafval stevig aan

1 min. leestijd
Bron foto: iStock

Minder verpakkingen, minder schadelijke stoffen en meer recyclen. Het Europees Parlement en de lidstaten zijn het eens over een wet inzake duurzame verpakkingen.

In Nederland produceren we jaarlijks ongeveer vijfhonderd kilo afval per persoon. Slechts iets meer dan de helft daarvan kan worden gerecycled, de rest belandt in verbrandingsovens. Niet alleen in Nederland, maar door heel Europa groeit de berg aan verpakkingsafval gestaag. Door eisen te stellen aan het materiaal van verpakkingen kan meer afval gerecycled worden.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Klimaat & Energie

Verpakkingen mogen in ieder geval geen schadelijke ‘eeuwige’ stoffen bevatten, zoals PFAS. Die zijn eeuwig, omdat ze nauwelijks door de natuur worden afgebroken. Komkommers in een plastic omhulsel, kleine plastic tasjes in de supermarkt en kleine shampooflesjes in hotels zijn volgens de wet over zes jaar ook niet meer toegestaan. Het moet bovendien mogelijk zijn om afhaalmaaltijden in eigen verpakkingen mee te nemen. 

De wet moet nog officieel worden goedgekeurd door het Parlement en de lidstaten, maar dat wordt gezien als een formaliteit.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie