Nieuw in Brussel | Dirk Gotink (NSC): van politiek woordvoerder naar boekhouder van Brussel

Hij loopt er al jaren rond. Eerst als medewerker van het CDA en de christendemocratische EVP, nu als Europarlementariër. Maar wel voor een andere partij: Nieuw Sociaal Contract. Dirk Gotink wil de ‘boekhouder van Brussel’ zijn.

3 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Niet alle nieuwe Europarlementariërs moeten nog wennen aan de ellenlange gangen van het Europees Parlement. Er is na deze verkiezingen één ‘nieuweling’ die de kroon spant. Dirk Gotink, de eerste Europarlementariër van Nieuw Sociaal Contract (NSC). Hij is een eenling, zijn partij won slechts een zetel. Wel is Gotink al jarenlang een bekend gezicht in de christendemocratische fractie EVP.

De komende vijf jaar buigt de Haarlemmer zich over de financiën van Europa. Gotink is lid van drie commissies in het Europees Parlement: Economische Zaken, Interne Markt en Begrotingscontrole. Drie belangrijke beleidsgebieden, vindt Gotink.” Ik ben gefascineerd geweest door de gang van zaken de afgelopen jaren”, vertelt hij. “Het ging altijd over klimaat en groene investeringsfondsen, maar nooit over de gevolgen voor de economie.” 

En de keuzes die in zijn commissies gemaakt worden, hebben grote invloed op de EU. De regeldruk op bedrijven bijvoorbeeld, maar ook de weerbaarheid van spaarders en de pensioenen van burgers, zijn afhankelijk van Europese besluiten die hun oorsprong hebben in Gotinks commissies. De wind moet draaien, legt de NSC-Europarlementariër uit. En vooral de financiële discussies in Brussel mogen, in vergelijking met de afgelopen jaren, wel wat meer aandacht krijgen, vindt hij.  

De boekhouder

Gotink wil vooral de stem van de verantwoordelijkheid zijn. De ‘boekhouder van Brussel’ mogen we hem met wat dichterlijke vrijheid noemen. Want de EU mag best grote stappen zetten in het vergroenen van de industrie of het beschermen van de natuur, maar daar is geld voor nodig. En de manier waarop de EU dat geld vrijmaakt, heeft grote invloed op de economie. De EU kan bijlenen bijvoorbeeld, maar dat betekent schulden aangaan, waarschuwt Gotink. Er zijn Europarlementariërs nodig die kritisch kijken naar deze vraagstukken, stelt hij. Na de pandemie zijn we voor het eerst Europese schulden aangegaan, wat een eenmalige operatie moet blijven.  

Met die insteek gaat Gotink dan ook de nieuwe termijn van het Europees Parlement in. Als ‘eurorealist’, als boekhouder, die kritisch is over grootse Europese plannen. Het Europese verlengstuk van de nog kersverse Nederlandse partij NSC, die ‘goed bestuur’ en ‘bestaanszekerheid’ wil. 

De christendemocraten 

Dat het volgens Gotink anders moet, komt niet uit het niets. Gotink begon zijn Brusselse carrière als stagiaire voor CDA-Europarlementariër Maria Martens in 2007 en werd daarna medewerker van de delegatie onder Wim van de Camp, ook CDA-Europarlementariër. Hij functioneerde als verbinder tussen de CDA-fracties in Brussel en Den Haag. Gotink eindigde uiteindelijk als woordvoerder van de Duitse Manfred Weber, een van de meest invloedrijke christendemocraten (EVP) in het Europees Parlement. 

Het was een tijd waarin hij veel leerde en al over de schouder van Weber kon zien hoe Brussel in elkaar stak. Maar ook een tijd waarin hij zag hoe zijn eigen partij veranderde. “Het CDA is het kritische verhaal over Europa kwijtgeraakt”, zegt Gotink. NSC wil ‘goed bestuur’ en dat betekent volgens Gotink dan ook goed op de financiën letten en kritisch blijven kijken naar Europese oplossingen. ‘Eurorealistisch’, noemt hij het. Hij kijkt ietwat melancholisch terug: “Het CDA, waar ik ooit bij zat, zat waar NSC nu zit.” 

Het is een van de redenen waarom Gotink zich bij de nieuwe partij van Pieter Omtzigt aansloot. Op een EVP-congres in Boekarest nam hij zijn baas Weber even apart en zei: “Ik sta op de lijst van NSC.” Het werd hem door zijn oude collega’s gegund.