Nederlandse provincies presenteren Europese wensenlijst

Ook de provincies verwachten iets van de Europese Unie. Vooral nu er verkiezingen op komst zijn, maken ze de balans op: Wat kan de EU voor hen betekenen en wat moeten aankomende beleidsmakers vooral niet over het hoofd zien?

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Met de Europese verkiezingen en een nieuwe Europese Commissie op komst, is dit het moment voor partijen, bedrijven en organisaties om te laten horen wat ze verwachten van de nieuwe Commissie. Ook de Nederlandse provincies hebben nagedacht. Wat kan de EU voor hen betekenen? En waar hopen ze op de aankomende jaren?

Het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP), dat zich in Brussel inzet voor de gezamenlijke provinciale belangen, publiceerde een provinciale wensenlijst. Het centrale thema is duurzaamheid. Niet alleen op het gebied van klimaat maar ook voor bestaanszekerheid. “De afgelopen vijf jaar heeft de Europese Commissie een breed scala aan nieuwe wetgeving gepresenteerd, vooral op het gebied van klimaat, milieu en economie”, zegt Arthur van Dijk, voorzitter van het HNP. “De komende vijf jaar zal in het teken staan van de uitvoering van deze grote wetgevingspakketten.” Een behoorlijke taak die grotendeels bij de provincies komt te liggen.

Duurzame landbouw

Zo roepen gedeputeerden Mariëtte van Leeuwen van Zuid-Holland en Egbert van Dijk van Drenthe op tot Europese wetgeving die boeren helpt met verduurzamen. Er moet Europees beleid komen met een eerlijk verdienmodel voor boeren en de provincies willen meer ruimte in regelgeving voor kringloopboeren. Kringloopboeren proberen ervoor te zorgen dat er niets verspild wordt. Voedingsstoffen uit de bodem komen bijvoorbeeld terecht in planten en daardoor in de mest die varkens produceren. Die mest wordt dan weer gebruikt om de bodem van voedingsstoffen te voorzien. Die manier van werken leidt tot minder impact op het klimaat en dat moet gestimuleerd worden vinden ze.

Capaciteitsproblemen

En gedeputeerde van Gelderland Ans Mol maakt zich zorgen over de energietransitie. Om de Europese klimaatdoelen te maken werken provincies aan projecten om zonnepanelen te plaatsen maar ook windturbines. En ondanks de vooruitgang lopen ze tegen problemen aan. Het elektriciteitsnet kampt met capaciteitsproblemen. De groene energie die opgewekt wordt, kan soms nergens naartoe omdat de juiste infrastructuur ontbreekt. Mol wil dat de Europese Commissie plannen maakt om (grensoverschrijdende) energie-infrastructuur te verbeteren. Daarnaast moet er bij Europees beleid beter gekeken worden naar wat er in de verschillende regio’s speelt. Zo zijn provincies beter in staat de klimaatdoelen te behalen.

Treinnetwerken

Ook mobiliteit vinden de provincies belangrijk. Beter openbaar vervoer is niet alleen goed voor de werkgelegenheid in de provincies maar ook voor het klimaat. “Met hulp van Europese investeringen bereiken we een schoon en slim Europees transportnetwerk”, stelt gedeputeerde Erwin Hoogland van de provincie Overijssel.

Hoogland roept de Europese Commissie op om samen met provincies aan nieuwe wetgeving te werken voor het verbeteren van transportnetwerken. In Brussel gebruiken ze daarvoor de ingewikkelde term ‘multimodale digitale mobiliteitsdiensten’. In de praktijk draait het om het boeken van vervoersdiensten dat nu nog ingewikkeld is. Om een lange reis te maken moet een Nederlander eerst de bus pakken, daarna de trein en wie weet nog een elektrische fiets huren. Hoogland wil dat het makkelijker wordt voor reizigers om tickets voor die diensten te boeken. In het beste geval hoeven ze dan niet op verschillende websites apart te boeken, maar kan het met één klik op de knop.

Provinciale lobby

Provinciale bestuurders nemen de komende tijd de wensenlijst mee naar Brussel. De mening van de provincies wordt zo uitgedragen bij de Europese instanties en collega’s uit andere landen. Ook voor de lobbyisten bij het HNP vormt de wensenlijst een basis waar ze de komende tijd mee aan de slag kunnen.