Nederlandse Europarlementariërs halen fel uit naar Uber

Uber heeft behoorlijk wat goed te maken blijkt na het debat in het Europees Parlement over het bedrijf. Europarlementariërs zijn niet te spreken over de praktijken van het taxiplatform.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Europarlementariërs Agnes Jongerius (PvdA) en Kim van Sparrentak (GroenLinks) spraken zich fel uit tegen vervoersbedrijf Uber dat jarenlang dubieuze lobbypraktijken hanteerde. Het Europees Parlement kwam in Straatsburg bijeen om over het bedrijf te praten.

Lobbypraktijken

Uit gelekte bedrijfsdocumenten van het taxiplatform Uber blijkt dat het bedrijf gedurende een periode van 2013 tot 2017 politici, ambtenaren en wetenschappers beïnvloed heeft tijdens het uitrollen van de taxi-app in de EU.

Het doel van die lobbytechnieken was volgens de klokkenluider, die voorheen bij Uber werkte, duidelijk: nieuw terrein veroveren en vervolgens de deur dichttrekken voor de concurrentie. “Na slechts een paar jaar had het bedrijf meer dan 12 miljard dollar binnengehaald”, vertelt hij. “En dat geld gebruikten we om al pestend de toegang tot nieuwe steden te kopen.”

Grote technologiebedrijven

Volgens Europarlementariër Agnes Jongerius wordt het tijd dat er niet alleen gekeken wordt naar buitenlandse inmenging, maar ook naar de invloed van grote technologiebedrijven. “Niemand heeft baat bij bedrijven die regels aan hun laars lappen.”

Ook Kim van Sparrentak is niet te spreken over de werkwijze van het taxiplatform. Volgens haar beïnvloedt Uber nog steeds haar collega’s in het Parlement. Ze verwijst daarmee naar Europarlementariërs die zeggen dat werknemers gebaat zijn bij de flexibele contracten die Uber uitdeelde. Daar klopt niks van, volgens Van Sparrentak. “Mensen die werk zoeken, verdienen een echte baan in plaats van willekeurige opdrachten van Uber.”

Volgens Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson laat de discussie zien hoe belangrijk transparantie is in de Europese instellingen. Ze roept op tot de creatie van een integriteitsorgaan en een nieuwe kijk op de transparantieregels.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie