Nederland zet in op snel akkoord sanctiepakket Rusland

Europese onderhandelingen over de sancties tegen Rusland gaan na het weekend door. Nederland hoopt op een snel akkoord.

3 min. leestijd
Sanctions concept with map of Russia, 3D rendering isolated on white background

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) neemt maandag deel aan de Raad Buitenlandse Zaken in Brussel. Daar staan twee grote onderwerpen op de agenda: de situatie op de Westelijke Balkan als gevolg van de Russische oorlogsdreiging en de oorlog in Oekraïne. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Kuleba is ook aanwezig.

Nederland zal zich tijdens de aankomende Raad uitspreken over de niet aflatende steun aan Oekraïne. Die steun bestaat uit twee facetten: de sancties tegen Rusland – die wat Nederland betreft geïntensiveerd mogen worden – en wapenleveringen aan Oekraïne.

Die voorgestelde sancties tegen Rusland zijn vorige week door de Europese Commissie gepresenteerd. Een belangrijk onderdeel van het aangekondigde zesde sanctiepakket is een boycot op Russische olie. Daar wil onder andere Hongarije niet aan meedoen; de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken noemde het sanctiepakket dinsdag een ‘atoombom op de Hongaarse economie’. Over dat sanctiepakket wordt momenteel onderhandeld. Nederland is voor een snelle olieboycot.

Akkoord

Of er komende dagen een akkoord volgt, is afwachten. Maar Nederland vertrouwt wel dat er een overeenkomst over de sancties zal komen, maandag of in de dagen daarna.

De Europese besprekingen over de oorlog in Oekraïne gaan ook na maandag verder. Dinsdag wordt minister Hoekstra vervangen door zijn defensie-collega Ollongren tijdens de Raad Buitenlandse Zaken Defensie. Ook daar wordt de oorlog in Oekraïne besproken, met de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg en de Oekraïense minister van Defensie Reznikov.

Persconferentie Rutte

Bij de wekelijkse persconferentie van premier Rutte ging het ook over de oorlog in Oekraïne. Onder meer over het Finse verzoek om zich bij de NAVO aan te sluiten. “Er is ook gesproken over Finland en Zweden en hun toetreding tot het NAVO-bondgenootschap”, zei Rutte. “Finland heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat zij op zeer korte termijn een aanvraag willen indienen. En dit wil ik hier graag duidelijk maken: Finland neemt een historisch besluit en dat willen wij als kabinet absoluut verwelkomen.”

Gisteren werd bekend dat de Turkse premier Erdogan tegen een dergelijk lidmaatschap is. Hij kan de toetreding van Finland en Zweden (Zweden doet mogelijk op korte termijn ook een toetredingsverzoek) dwarsbomen. Maar volgens Rutte is het nog lang niet zo ver. Hij is optimistisch. En mogelijke onderhandelingen met Turkije over dit punt ziet hij met vertrouwen tegemoet. Want ligt Turkije echt dwars, dan is er voor de EU en de NAVO veel aan gelegen om Erdogan van gedachten te doen veranderen: “De Europese Unie is bereid om te helpen als we kunnen”. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie