Nederland wil zieke en gewonde kinderen uit Gaza opvangen

Zieke of gewonde kinderen in Gaza wil Nederland in eigen land opvangen. Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot noemt de situatie in de regio “afschuwelijk” en zegt alle diplomatieke middelen in te zetten om de kinderen naar Nederland te halen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nederland wil zieke en gewonde kinderen uit Gaza in eigen land op gaan vangen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot maandagavond na afloop van een vergadering in Brussel met andere ministers van Buitenlandse Zaken. Ze noemt de situatie in Gaza “afschuwelijk”. Inmiddels zijn er in Gaza bijna 11.000 doden gevallen. Bijna 70 procent daarvan zijn vrouwen en kinderen.

Het conflict tussen Hamas en Israël blijft op de agenda staan in de EU. Eind oktober wisten Europese leiders nog een eensgezind standpunt te bereiken: Israël heeft het recht zichzelf te verdedigen, maar moet dat wel met terughoudendheid doen. EU-landen maakten zich zorgen over de humanitaire situatie in Gaza. Israël bombardeert het gebied constant en inmiddels zijn er ook al Israëlische troepen Gaza binnengetrokken.

Diplomatieke wegen

Nederland neemt dus het heft in eigen handen. Zieke en gewonde kinderen kunnen in Nederland opgevangen worden. Alleen, hoe dat precies moet gebeuren is nog niet duidelijk. Nederland heeft geen mensen op de grond in Gaza en het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen hebben eerder al aangegeven dat ze door de bombardementen hun werk niet kunnen uitvoeren.

Het betekent dat Nederland in gesprek gaat met betrokken partijen. Dat zijn natuurlijk Israël en Hamas, maar ook buurland Egypte waar Palestijnse vluchtelingen af en toe de grens over weten te komen. “Via alle diplomatieke kanalen zijn we druk bezig om dat te regelen”, zegt Bruins Slot.

Europees standpunt

Bruins Slots ziet wel dat de houding van EU-landen langzaam verandert. “Iedereen is zich zeer bewust van de ernst van de situatie”, zegt ze. Steeds meer landen roepen op tot een onmiddellijke gevechtspauze zodat humanitaire hulp de inwoners van Gaza kan bereiken. Maar verder dan dat gaat het nog niet.

Een staakt-het-vuren klinkt volgens Bruins Slot onrealistisch. “Daar is nog geen steun voor te zien”, zegt ze. “Voor een staakt-het-vuren heb je twee partijen nodig die willen stoppen”. Volgens Bruins Slot heeft Hamas nog geen teken gegeven dat het bereid is te stoppen met vechten.