Nederland wacht oordeel Europese Commissie over toetreding Oekraïne af

3 min. leestijd
MinisterLiesje Schreinemacher (VVD)

Het botste in de Tweede Kamer vanmiddag in het vragenuurtje over de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. De meningen in de Kamer liggen mijlenver uit elkaar. VVD, PVV en SP vinden de plannen onverstandig. “Von der Leyen is met haar beloftes naar Oekraïne haar boekje te buiten gegaan.” D66 en GroenLinks waarderen juist het initiatief van de Commissievoorzitter.

Het is nog te vroeg om te oordelen over de aanvraag, volgens de minister voor Buitenlandse Handel Schreinemacher. Naar verwachting zal de Europese Commissie in juni reageren op de aanvraag van Oekraïne.

“Wie heeft Von der Leyen het mandaat gegeven om beloftes te doen aan Oekraïne?”, vraagt Vicky Maeijer (PVV). Ze vraagt daarom of de minister bereid is om zich uit te spreken over het handelen van Von der Leyen. Minister Schreinemacher gaf aan dat ze het goed vond wat de voorzitter deed gezien de situatie in Oekraïne. “Het is een belangrijk teken van solidariteit. Oekraïne is deel van de Europese familie.”

Vicky Maeijer (PVV)

Geen short-cuts

Oekraïne zal niet zomaar lid worden van de Europese Unie volgens de minister. Oekraïne moet eerst aan de slag met het invullen van de vragenlijst die de Europese Unie heeft opgesteld. Dan wordt vervolgens overwogen of het traject naar toetreding kan beginnen. Daarbij zijn de Kopenhagen-criteria leidend. Het toetredingsproces is een langdurig en technisch proces, volgens de minister. “Voor de toetreding bestaan geen short-cuts.”

Valse hoop

Niet alleen de PVV zet vraagtekens bij het initiatief van de Commissievoorzitter. “Wat Von der Leyen heeft gedaan is onverstandig. Ze biedt valse hoop”, Jasper van Dijk (SP). Hij vraagt zich af of Nederland dat ook aan haar zal laten weten. “We zullen ons buigen over het advies van de Europese Commissie als het er is en zullen dan pas uitspraken doen”, antwoordde de minister.

“Oekraïne is in oorlog met Rusland”, stelt Pepijn Houwelingen (FVD). Als Oekraïne toetreedt tot de Europese Unie, is ze dan niet ook in oorlog met Rusland, vraagt hij aan de minister. Hierop wil de minister vooralsnog niet antwoorden. Ze loopt niet op de zaken vooruit.

Versneld proces?

Kamerleden hadden ook vragen over de haalbaarheid van versnelde toetreding. Premier Rutte liet namelijk eerder weten dat versnelde toetreding praktisch gezien niet mogelijk was. Minister Schreinemacher gaf aan dat ze daar nog niet uit zijn.

Minister Schreinemacher geeft aan dat Nederland eerst wacht op de mening van de Europese Commissie in juni als zij reageren op de aanvraag. Vervolgens is het aan alle Europese landen samen om te beslissen over de aanmelding.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie