Nederland sluit zich aan bij andere EU-landen en stopt tijdelijk met behandeling Syrische asielzaken

De Nederlandse regering heeft besloten om voorlopig geen beslissingen meer te nemen over asielaanvragen uit Syrië. Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) kondigde aan dat ze een zes maanden durende ‘pauzeknop’ indrukt. Dit gaat zowel over nieuwe beslissingen als over gedwongen terugkeer.

2 min. leestijd

De stoel van president Assad was nog niet koud of een hele reeks EU-landen hadden al een antwoord klaar op wat de val van zijn regime betekent voor Syrische asielzoekers. Minister Faber vraagt het ministerie van Buitenlandse Zaken eerst te onderzoeken wat de gevolgen zijn van deze machtswisseling voordat er weer besluiten worden genomen over asielaanvragen.

Oostenrijk het strengst

De meest strikte lijn zien we terug bij Oostenrijk, dat niet alleen nieuwe asielverzoeken stillegt, maar ook werkt aan een programma om Syriërs terug te sturen. 

Nederland pakt het dus iets terughoudender aan en duwt voor nu enkel op de pauzeknop. Ook België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië en Zweden, kiezen voor een vergelijkbare tactiek. Deze landen willen eerst meer duidelijkheid over de nieuwe machtsverhoudingen in Syrië. Cyprus had eerder dit jaar de deur al gesloten voor nieuwe asielzoekers uit Syrië omdat het de instroom niet meer aankon.

De Europese Commissie waarschuwt echter voor overhaaste conclusies. “De huidige situatie zorgt voor veel hoop, maar ook veel onzekerheid,” stelt een woordvoerder. De EU kijkt met name kritisch naar de rol van Hayat Tahrir al-Sham (HTS), de rebellengroep met een controversieel verleden, die nu veel invloed krijgt in Syrië. EU-buitenlandchef Kaja Kallas onderhoudt wel contacten met bepaalde partners in Syrië, maar nadrukkelijk niet met deze groepering.

Samenwerking met rebellengroep HTS mogelijk

Volgende week komen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bijeen om de situatie te bespreken. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron hebben al een gezamenlijk standpunt ingenomen: samenwerking met de nieuwe machthebbers is voor hen wel mogelijk, maar alleen als zij de mensenrechten en de bescherming van minderheden garanderen.

De toestand in Syrië blijft complex en gespannen. Recent heeft Israël militair ingegrepen door een bufferzone te bezetten en doelwitten te bombarderen. Tegelijkertijd voeren Amerikaanse strijdkrachten nog steeds operaties uit tegen IS-posities. Hulporganisaties waarschuwen dat de infrastructuur van het land zwaar beschadigd is. De gezondheidszorg functioneert nauwelijks, en grote delen van de bevolking hebben te maken met ernstige armoede en voedseltekorten.