Nederland in Europese krant | Gevechtsvliegtuigen, Thierry Baudet geweigerd en treinen naar Praag

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. In het buitenland wordt gepraat over de Nederlandse F-16 coalitie voor Oekraïne, maar ook over Thierry Baudet en een treinverbinding naar Praag.

2 min. leestijd

Nederland neemt het voortouw in het leveren van gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne. Politico besteedt aandacht aan de coalitie die Nederland vormt. Daarnaast is FvD-voorman Thierry Baudet geweigerd voor een bezoek aan de Universiteit Gent en schrijft de Britse krant The Guardian over een treinverbinding tussen Amsterdam en Praag.

F16 coalitie

Europese krant Politico noemt Nederland in een artikel over steun aan Oekraïne. Vooral voor het leveren van gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne speelt Nederland een belangrijke rol. Politico schrijft over de Verenigde Staten en Denemarken die zich onlangs bij Nederland en België aangesloten hebben om F-16’s te leveren aan Oekraïne.

Minister van Defensie Kajsa Ollongren gaf deze week nog aan met gelijkgezinde landen in gesprek te gaan om Oekraïne te voorzien van de moderne westerse vliegtuigen. De Verenigde Staten willen vooralsnog alleen helpen met het trainen van piloten.

Thierry Baudet geweigerd door Universiteit Gent

En in België weet Forum voor Democratie voorman Thierry Baudet ‘headlines’ te bereiken. ‘UGent verbiedt lezing Thierry Baudet’ kopt de Belgische krant De Standaard. Studentenvereniging KVHV wilde Baudet uitnodigen voor een lezing, maar de Universiteit Gent zet een streep door de plannen.

De studentenvereniging wilde Baudet eerder al uitnodigen. Toen zij de universiteit ook al nee. KVHV probeerde een private evenementlocatie te regelen, maar die weigerde ook om inhoudelijke redenen. De universiteit is bang voor problemen. In december vorig jaar brak er ruzie uit toen Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter kwam spreken op uitnodiging van de studentenvereniging.

Met de trein naar Praag

En in het Verenigd Koninkrijk weet Nederland in de Britse krant The Guardian te komen: De krant schrijft over de nachttrein die Amsterdam en Brussel met Berlijn verbindt. De trein gaat binnenkort verlengd worden naar Praag in Tsjechië.

Het was altijd al het plan om de treinverbinding tot Praag te laten rijden, legt de krant uit. Maar door werkzaamheden ten zuiden van Dresden in Duitsland ging dat niet. Vanaf 25 maart moet het mogelijk zijn om rechtstreeks van Amsterdam naar Praag te reizen per nachttrein.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie