Nederland in de Europese krant met opvang op zee, Masmeijer en de maffia

Deze week in de Europese kranten: asielopvang op de Nederlandse zee, Nederland in de ban van de mocro maffia en een bescheiden vertegenwoordiging in de Europese Centrale Bank. En is Nederland nou voor of tegen energiebesparingsplannen?

2 min. leestijd

Opvang op zee

De Zweedse krant Dagens Nyheter schrijft over het plan van de Nederlandse regering om asielzoekers op te vangen op cruiseschepen. Mensenrechtenorganisaties vinden het een “absurd” plan, schrijft de krant. Staatssecretaris Van der Burg heeft al drie schepen besteld, maar slechts voor één een plek geregeld waar het kan aanmeren. Van der Burg onderzoekt nu of het schip ook op zee voor anker kan gaan. Onder andere VluchtelingenWerk en UNHCR Nederland hebben forse kritiek geuit op het plan, schrijft de Zweedse krant.

Nederland in de ban van de mocro-maffia

Een van de rellen van de week heeft de Frankfurter Allgemeine Zeitung gehaald: de gratieverlening voor Frank Masmeijer. Waarom komt de voormalige tv-presentator voortijdig vrij, vraagt de krant zich af. Thomas Gutschker, correspondent voor de EU, de NAVO én de Benelux, schrijft over de kritiek die het besluit oproept vanuit de Nederlandse politie. Drugshandel, hetgeen waarvoor Masmeijer vastzat, houdt Nederland in zijn greep, schrijft Gutschker. “Nederland is in de ban van wraakmoorden en processen tegen leden van de zogenaamde mocro-maffia, in het bijzonder Ridouan Taghi”.

Nederland bescheiden vertegenwoordigd in de ECB

De renteverschillen tussen Duitsland en Italië gelden als belangrijke graadmeter voor monetair beleid: als die te ver uit balans raken, is dat een probleem. Precies die twee nationaliteiten voeren de boventoon binnen de Europese Centrale Bank, zo schrijft Politico deze week. De ECB heeft ongepubliceerd onderzoek gedaan naar de samenstelling van haar eigen organisatie, waaruit blijkt dat er veel clusters van nationaliteiten zijn: op veel afdelingen voeren bepaalde landen de boventoon. Duitsland wint hierin met dertien clusters, Italië heeft er vijf. Nederland en Duitsland hebben goede banden met elkaar, maar er is slechts één echt Nederlands cluster, schrijft Politico.

In de Europese kranten is Nederland voor én tegen

Onder andere Nederland heeft bedenkingen over het nieuwe Europees energiebesparingsplan, schrijft de Griekse krant Ekathimerini. Aankomende dinsdag komen de Energie- en Klimaatministers bijeen om een besluit te vormen over het plan van de Europese Commissie om in elke lidstaat minstens vijftien procent energie te besparen. Volgens de Griekse krant ziet Nederland een mogelijke verplichting tot besparen vanuit Brussel niet zo zitten.

Politico schrijft daarentegen dat Nederland, net als onder andere Duitsland, Denemarken en Luxemburg, voor het plan is. Dat is ook in lijn met wat klimaatminister Rob Jetten heeft gezegd. Maar het pro-kamp heeft mogelijk niet de meerderheid, is te lezen op de site.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie